Marmelada iz rdečih in zelenih kosmulj
Print Friendly, PDF & Email

Marmelada iz rdečih in zelenih kosmulj je sladko kiselkastega okusa, ima značilen vonj in okus, ter nas spominja na marmelade iz ribeza in joste (tudi justa). Grmičevje kosmulj je bolj nizke rasti in je polno trnjev, zato njihovo obiranje ni prijetno, a vseeno bo okusna marmelada iz kosmulj nagradila ves trud.

Poznamo več vrst kosmulj, v Sloveniji pa je najpogostejša kosmulja temno rdeče barve. Poznamo še roza, zelene in bele kosmulje. Kosmulje spadajo v rod ribezov, ter so bogat vir mineralov in vitaminov med katerimi najbolj izstopa vitamin C.

Pripomočki za pripravo marmelade iz kosmulj:

  • skleda
  • lonec
  • štedilnik
  • pasirka ali gaza
  • kuhalnica
  • kuhinjska tlačilka
  • zajemalka
  • kozarci s pokrovom
  • žlica
  • kozarec
  • lij
  • brisača

Sestavine za pripravo marmelade iz kosmulj

Za osem 210 ml kozarcev:

  • 1000 g rdečih kosmulj
  • 1000 g zelenih kosmulj
  • 50 g Želina 3:1 (ali drugega podobnega želirnega sredstva)
  • 660 g sladkorja
  • 200 ml vode

Priprava marmelade iz kosmulj

Nabrane kosmulje preberemo, operemo, pecljev in muhe ni potrebno odstranjevati, ker jih pasiramo ali pretlačimo skozi gazo. Marmelado kuhamo iz vsake vrste kosmulj posebej, pri tem pa lahko zelenim kosmuljam dodamo nekaj jagod rdečih, da je barva marmelade  malo rdečkasta in malo bolj prijetna za oči.

V lonec stresemo rdeče ali zelene kosmulje, v vsak lonec dodamo 100 ml vode in kuhamo približno petnajst minut, da jagode kosmulj razpokajo. potem pa jih še pretlačimo z kuhinjsko tlačilko.

Pretlačene kosmulje damo v pasirko in jih spasiramo, če pasirke nimamo, jih lahko stisnemo skozi gazo.

V kozarcu zmešamo želin z dvema žlicama belega sladkorja za vsak lonec posebej.

V lonec damo spasirane kosmulje, med stalnim mešanjem dodamo želin, ki je zmešan s sladkorjem in ostali sladkor. Na zmernem ognju kuhamo še dvajset minut in marmelada je pripravljena za polnjenje v kozarce.

Marmelado polnimo v čiste kozarce na kovinski podlagi, če kozarcev nismo segrevali pred polnjenjem. Kozarce zapiramo še vroče in jih za nekaj minut obrnemo na pokrovčke, nato jih zložimo v razmaku dva do tri centimetre, da se enakomerno ohlajajo in jih še dodatno pokrijemo z brisačo.

Ko so kozarci ohlajeni jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka in jih shranimo v temnem neogrevanem prostoru. Tako kuhana in shranjena marmelada je uporabna najmanj dve leti.

Zima je krajša, če je shramba polna različnih shrankov. Lučka Glaser

Da pa bodo otroci in vnuki lahko izbirali svojo priljubljeno marmelado si lahko pripravite tudi ostale vrste marmelad:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor