Skutni namaz s kapucinkami
Skutni namaz s kapucinkami je rahlo pikanten in prijetno popestri skuto, ki nam prinese svežino na kruhu, toastu, prepečencu … Kapucinke pa niso samo lepe in zanimivega okusa, ampak je to tudi rastlina z bogatimi blagodejnimi učinkovinami, ki so jih že včasih uporabljali tako v prehrani, kakor v ljudskem zdravilstvu.
Kapucinke vsebujejo eterično olje, gorčičnega olja in delujejo antibiotično, protiglivično, notranje pa proti bakterijskim okužbam sečil in dihal.
Pripomočki za pripravo skutnega namaza s kapucinkami:
- skledica
- tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- vilice
- žlička
- žlica
- posodica za shranjevanje
Sestavine za pripravo skutinega namaza s kapucinkami
Za 350 g namaza:
- 250 g pasirane skute
- 80 g kisle smetane
- 12 listov in stebel kapucink
- 12 semen kapucink
- 1 kavna žlička morske mlete soli oz. sol po okusu
Postopek za pripravo skutinega namaza s kapucinkami
Liste kapucinke skupaj s stebli in semeni naberemo tik pred uporabo, in jih operemo v hladni vodi, da imamo čiste pripravljene za pripravo namaza. V skledico damo skuto in ji dodamo kislo smetano.
Liste, stebla in semena kapucinke na drobno nasekljamo in polovico listov, semena in stebla dodamo skuti ter posolimo.
Ljubitelji popra lahko dodajo tudi poper. Vse sestavine dobro premešamo.
Skutni namaz s kapucinkami je pripravljen, da ga namažemo na dober kruh. Dober tek vam želim. Tako pripravljen namaz shranjen v hladilniku moramo uporabiti v treh dneh.
Doma si lahko pripravimo okusne namaze iz naravnih sestavin. Lučka Glaser
Preberite in specite dober domač kruh, da bodo namazi še okusnejši:
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
- Črni kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.