Zdrav humus, pripravljen klasično
Print Friendly, PDF & Email

Zdrav humus, pripravljen klasično, je okusen, zdrav, slan, nasiten, kremast namaz, ki ima okus po oreščkih. Namažemo ga lahko na kruh, krekerje, prepečenec … Uporabimo ga za pomakanje sveže ali kuhane zelenjave, za prelive solat, testenin, riža …

Zdrav humus, pripravljen klasično je priporočljiv za ljudi, ki pazijo, da sladkor v krvi ne naraste hitro in da se tudi sprošča počasi – prav posebej je namaz priporočljiv za diabetike, starejše, otroke, za ljudi, ki želijo zmanjšati telesno težo … Namaz imamo skupaj s tahinijem pripravljen v 10 minutah in uživali bomo v doma pripravljenem okusnem zdravem namazu.

Zdrav humus, pripravljen po klasičnem receptu, prihaja iz severne Afrike, to je iz Egipta, Maroka, tudi Turčije. Klasični humus pripravljajo že 4000 let zaradi zdravilnosti, okusnosti in enostavne priprave.

Pripomočki za pripravo humusa

  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočine
  • ponev
  • štedilnik
  • nož
  • sekljalnik
  • žlica
  • skledica za serviranje
  • hladilnik

Sestavine za pripravo humusa

Za 4 osebe:

Za 50 g tahini namaza ali sezamovega masla:

  • 35 g sezamovih semen
  • 15 g sezamovega ali ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1/4 žličke morske soli

Za humus:

  • 50 g tahinija ali sezamovega masla
  • 150 g čičerike
  • 10 ml limoninega soka
  • 2 stroka česna
  • morska sol po okusu
  • 1 žlica olivnega ali sezamovega olja

Za dekoracijo humusa

  • 1 rdeča paprika
  • 4 rezine limone
  • 4 stroki česna
  • 4 vejice peteršilja
  • žlička rdeče paprike
  • poper po želji

Postopek za pripravo humusa

Najprej pripravimo tahini namaz, ki je zelo enostaven. V ponev odtehtamo sezamova semena in jih na štedilniku med stalnim mešanjem na zmerni temperaturi popečemo, da zadišijo po oreščkih in pozlatijo. Ohlajena popečena sezamova semena preložimo v sekljalnik in jih sesekljamo, potem dodamo še olje in sol ter ponovno vključimo sekljalnik, da zmes postane gladka in tahini ali sezamovo maslo je pripravljeno.

Čičeriko brez tekočine preložimo v sekljalnik k tahiniju in vse skupaj sesekljamo.

Sesekljanim sestavinam dodamo limonin sok, olje, česen in ponovno sesekljamo, da postane namaz gladek. Preizkusimo slanost in po potrebi dosolimo, v tem primeru ponovno dobro premešamo.

Zdrav humus, pripravljen klasično preložimo v skledico in ga ponudimo za zajtrk, malico ali lahko večerjo, če pa nam ostane ali smo ga namensko pripravili več, ga shranimo v skledico, ki ima pokrov, ki dobro tesni, in ga postavimo v hladilnik.

Uporabnost zdravega humusa, klasično pripravljenega je najmanj en teden, če ga imamo shranjenega v hladilniku do +5 °C.

Popestrimo si obroke z zdravimi, doma pripravljenimi namazi. Lučka Glaser

Poglejte, pripravila sem vam povezave do receptov ostalih mojih namazov:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor