Jajčni namaz
Jajčni namaz je primeren za staro in mlado in ga lahko ponudimo pri jutranjem obroku, kot tudi za malico ali večerjo. Namažemo ga lahko na vse vrste kruha, saj je okus nevtralen, nobena sestavina po okusu ne prevladuje in tudi izgled namaza je zelo vabljiv.
Jajca so vitaminsko zelo bogata, saj vsebujejo vitamine A, D, E, B, B12, kakor tudi rudnine kot so: fosfor, kalcij, železo, žveplo, jod, selen in cink. Zaradi vseh sestavin, ki jih jajca vsebujejo, bi jih morali večkrat uvrstiti in pripraviti v različnih obrokih in na več načinov.
Pripomočki za pripravo jajčnega namaza:
- lonec s pokrovko
- deska za rezanje
- nož
- žlica
- vilice
- skleda za mešanje
- palični mešalnik
- tehtnica
- skodelica
- krožnik
- štedilnik
Sestavine za pripravo jajčnega namaza
Za štiri osebe:
- 4 trdo kuhana jajca
- 50 g masla
- 80 g tune z oljem (1 pločevinka)
- 70 g vloženih kislih kumaric
- 1 žlica drobnjaka
- sol po okusu
Postopek za pripravo jajčnega namaza
Jajca damo kuhati v hladno vodo, ko voda zavre, jih kuhamo na zmernem ognju še 10 do 12 minut in jajca so na trdo kuhana. Iz lonca odlijemo vročo vodo in jih zalijemo s hladno, da se hitreje hladijo. Ko se delno ohladijo, jih olupimo in pustimo na krožniku, da se ohladijo, saj za pripravo jajčnega namaza potrebujemo hladna trdo kuhana jajca.
V skledo, v kateri bomo mešali jajčni namaz, začnemo nalagati sestavine, ki smo jih pripravili: trdo kuhana in olupljena jajca, ki jih narežemo, maslo, katerega narežemo na majhne koščke in kisle kumarice, katere prav tako na drobno narežemo. Odpremo še pločevinko tune in jo stresemo skupaj z oljem v skledo, na koncu dodamo še žlico na drobno narezanega drobnjaka.
Jajčni namaz se najlepše namaže na kruh, če ga s paličnim mešalnikom dobro sesekljamo ali pa si pomagamo z vilicami in vse skupaj dobro pretlačimo enotno zmes.
Pripravljen jajčni namaz preložimo v skodelico in ga serviramo na mizo, poleg postrežemo še kruh in že se bodo lahko vsi zamotili z mazanjem tega odličnega jajčnega namaza na kruh.
Sveži jajčni namaz in sveži kruh, ko za mizo vsi utihnejo, zaradi polnih ust. Lučka Glaser
Priporočam kruh:
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Enkrat vzhajan kruh z orehi.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
In tudi čaj je dobrodošel: