Bučni namaz s črno redkvico
Print Friendly, PDF & Email

Bučni namaz s črno redkvico je slan namaz, ki je rahlo pikanten zaradi črne redkve, ki jo dodamo pečeni buči. Namaz je lepo mazljiv in se poda  kruhu, slanim krekerjem, prepečencu, … lahko ga tudi ponudimo ob različnem mesu, rižu…

Buče so bogate z vodo in vlakninami, zaradi česar so tudi odlično dietno živilo, saj na 100 g vsebujejo le 19 kalorij. Vsebujejo še ogljikove hidrate, beljakovine, kalcij, fosfor, železo, lutein, betakaroten, provitamin A in vitamina C in E.
Okus in vonj črne redkve je rahlo pikanten, določa ga eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Črna redkev vsebuje tudi vitamine B1, B2, B3, B5, B6, folno kislino in vitamin C. Vsebuje tudi nekaj kalcija, železa, magnezija, fosforja, žvepla in cinka.

Bučni namaz s črno redkvico

Pripomočki za pripravo bučnega namaza s črno redkvico

  • pečica
  • sekljalnik

Sestavine bučni namaz s črno redkvico

Za 400 g namaza:

  • 250 g bučnega pireja (poljubna vrsta jedilne buče)
  • 30 g česna
  • 1 žlička morske soli
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlica bučnega olja, ki ga lahko z oljčnim oljem
  • 100 g črne redkve

Priprava bučnega namaza s črno redkvico

Bučo najprej prerežemo na več delov in odstranimo semena. Uporabimo lahko celo bučo in si pire pripravimo vnaprej.

Bučni namaz s črno redkvico

Nato kose buče naložimo na peki papir tako, da je olupek spodaj in jih damo v ogreto pečico na 180 °C za 30 – 35 minut. Pladenj s pečenimi bučami previdno vzamemo iz pečice, da se ne opečemo in jih postavimo na prostor, kjer se lahko počasi ohlajajo.

Bučni namaz s črno redkvico

Pri delno ohlajenih bučah preverimo ali je olupek trd, če je trd, ga odstranimo, sicer lahko olupek uporabimo skupaj z bučnim mesom. Kose buče odtehtamo, potrebujemo 250 g, koliko jo bomo naložili v sekljalnik, lahko uporabimo blender ali pa palični mešalnik, če nimamo nič od tega, lahko bučo spasiramo ali pretlačimo z vilicami tako, da pripravimo gladek bučni pire brez grudic.

Tudi preostale kose buče spasiramo (če smo spekli večjo količino) in pire preložimo v posodice, v katerih jih bomo shranili (zamrznili) za kasnejšo uporabo).

Bučni namaz s črno redkvico

Bučnemu pireju za namaz sedaj dodamo olje, sol, na drobno nasekljan česen, timijan in na drobno naribano črno redkev, vse sestavine le še dobro premešamo in okusen namaz iz bučk in črne redkve je pripravljen.

Bučni namaz s črno redkvico

Namaz si namažemo na domače kruh, krekerje, prepečenec ali pa ga ponudimo ob testeninah, različnem mesu, …

Bučni namaz s črno redkvico

Buče so vso poletje srkale sonce in so bogate za naš organizem. Lučka Glaser

Pripravite in popestrite svoj jedilnik z različnimi namazi:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor