Ajvar z dodanimi bučkami
Ajvar z dodanimi bučkami je okusna priloga jedem iz žara, a je primeren tudi za prilogo raznim mesnim narezkom, sirom, lahko pa ga jeste tudi kot samostojni namaz na kruhu.
Domovina ajvarja je Makedonija, od tam se je razširil po Balkanu in tudi v Sloveniji ima v današnjem času skoraj vsaka gospodinja svoj recept za pripravo ajvarja, saj se mnoge gospodinje prilagodijo pridelkom, ki so jih pridelale na vrtu. Toda v kombinaciji z bučkami dobi ajvar dodaten, nežen, blago sladek okus.
Pripomočki za pripravo ajvarja z dodanimi bučkami:
- skodela
- tehtnica
- lonec
- krožnik
- mesoreznica
- sekljalnik
- deska za rezanje
- nož
- štedilnik
- zajemalka
- lij
- kozarci z pokrovom
- odeja ali kuhinjska krpa
- nalepke in pisalo
Sestavine za pripravo ajvarja z dodanimi bučkami
Za 12 kozarcev po 240 ml:
- 1 kg rdeče očiščene paprike
- 1 kg očiščenih bučk
- 1,5 kg paradižnikov
- 3 srednje velike čebule
- 3 strokov česna
- 50 g g soli
- 75 g g sladkorja
- 50 ml olja
- 75 ml razredčenega kisa
- 130 g gorčice
Postopek za pripravo ajvarja z dodanimi bučkami:
Pred pričetkom kuhanja si pripravimo delovno mizo ali pult na katerem bomo pripravljali ajvar, pult očistimo in pripravimo vse sestavine, ki jih bomo uporabljali, da kasneje ne bomo izgubljali časa, ko bomo že v polnem teku z pripravo. Najprej očistimo in stehtamo bučke, olupimo čebulo in česen.
Paradižnik operemo, odstranimo peclje im stehtamo, ker paradižnik zmeljemo, paradižnika ni potrebno lupiti. Olupljeno čebulo in česen na drobno narežemo. Papriko operemo, prerežemo na pol po dolžini, odstranimo semena in stehtamo.
Začnemo z mletjem sestavin, kjer vrstni red pridelkov pri mletju menjamo, ker nekateri pridelki vsebujejo več soka in je potrebno zaradi kvalitetnega mletja mesoreznice izmenično mleti paradižnik, papriko in bučke.
V loncu na olju najprej prepražimo čebulo, dodamo česen in ko zadiši po česnu dodamo mlete sestavine, bučke, papriko, paradižnik, sol in sladkor in pustimo vreti na zmernem ognju eno uro, lonca ne pokrivamo in med vrenjem večkrat premešamo. Preverimo če je dovolj slano, po potrebi dosolimo, dodamo gorčico in kis, ponovno dobro premešamo, preizkusimo in če smo zadovoljni začnemo lahko polniti kozarčke.
Predhodno smo pripravili čiste kozarčke in pokrovčke za vlaganje našega ajvarja z dodanimi bučkami. Kozarčkov ni potrebno ogrevati, če imamo postavljene na kovinski površini med polnjenjem ne bodo počili, drugače damo pred polnjenjem v kozarček kovinsko žlico, ki jo odstranimo, ko je kozarček poln in tudi na ta način nam kozarček ne bo počil.
Kozarčke polnimo do vrha, če je ajvar gost, moramo paziti, da se ne naredijo zračni mehurčki, jih tesno zapremo, za par minut obrnemo na pokrovček (na glavo) in jih pri ponovnem obračanju zlagamo na prostor, kjer jih bomo pokrili z odejico ali kuhinjsko krpo in počakali, da se ohladijo. Ko so ohlajeni, jih opremimo z etiketo s podatkom o imenu shranka in letnico. Kozarčke shranimo v primeren prostor, kjer niso izpostavljeni dodatnem segrevanju in svetlobi. Uporabnost izdelka je najmanj dve leti.
Vabim vas, da pogledate recept za moj shranek: Pikantni bučni namaz.
Bodite ponosni na svoje shranke in jih z veseljem ponudite kot dodatek pri različnih obrokih.
Lučka Glaser