Omaka s tuno za testenine
PrintFriendly and PDF

Omaka je okusna, hitro pripravljena in ima okus po tuni in je dodatno obogatena z okusom po sveži papriki. Omaka je pripravljena v času, ko skuhamo testenine, tako za pripravo (kuhanje)  takšnega obroka potrebujemo nekje 7-12 minut. Testenine zamešamo v omako, premešamo in postrežemo. Po vrhu pa potresemo z peteršiljem ali drobnjakom.

Pripomočki za pripravo omake s tuno za testenine

  • nož
  • deska za rezanje
  • kozico s pokrovko
  • lonec s pokrovko
  • cedilo
  • kuhalnica
  • žlica
  • 2 krožnika
  • štedilnik

Sestavine za pripravo omake s tuno za testenine

Za 2 osebi:

  • 2 konzervi tune po 80 g v oljčnem olju
  • 100 g paprike različnih barv (zaradi lepega videza, ni pa obvezno)
  • 100 g bučke
  • 50 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 300 g testenin
  • sol po okusu
  • voda

Postopek priprave omake s tuno za testenine:

Najprej olupimo čebulo in česen, čebulo narežemo na drobne koščke. Papriko operemo in narežemo na tanke trakove, dolge približno 4 centimetre. Bučke, če ima mehak olupek, ni potrebno lupiti, drugače jo olupimo, narežemo na 1 centimeter velike kocke.
Česen stremo tako, da ga položimo na desko za rezanje in postrani z nožem pritisnemo na česen, potem ga še na drobno narežemo od kalčka proti vrhu. Peteršilj tudi operemo zložimo v šopek, ga potresemo v pomivalno korito, da nima odvečne vode in nasekljamo na drobno.

Sedaj pristavimo lonec z vodo za kuhanje testenin in ga pokrijemo, da voda hitreje zavre, pri tem tudi varčujemo z energijo in v kuhinji bo manj pare – vlage.

Če želimo imeti okusne testenine, ki so ravno prav kuhane na zob, jih vedno kuhajmo v dovolj veliki količini vode in to je: na 100 gramov testenin je priporočljivo uporabiti 1 liter vode. Torej za npr. 300 gramov testenin, 3 litre vode. Zakaj? Zato, da se voda preveč ne ohladi, ko stresemo testenine v vrelo vodo in takoj vrejo naprej, če se zgodi, da prenehajo vreti, jih hitro pokrijemo s pokrovko, da zavrejo in potem odkrijemo ter kuhanje nadaljujemo v odkritem loncu po navodilih na embalaži testenin.

Ko voda za testenine zavre, tik preden damo testenine kuhat, vodo posolimo, da pospešimo vretje in potem dodamo testenine. Ko damo testenine v lonec, jih dobro premešamo, da se ne primejo med seboj in dna posode, med kuhanjem jih še večkrat premešamo. Minuto, preden naj bi bile testenine kuhane, vzamemo eno iz lonca jo prerežemo z žlico in damo v usta in pregriznemo, da vidimo ali so že kuhane ali nadaljujemo s kuhanjem. Tako poskušamo testenine, da jih ne prekuhamo. Kuhane testenine stresemo na cedilo in malo potresemo, da se odcedijo vode, v kateri smo jih kuhali.

Konzervi tune odpremo in zlijemo olje iz konzerve v kozico. Na olje damo narezano čebulo in jo na štedilniku popražimo, da postekleni.

Na popraženo čebulo, dodamo narezan česen, papriko in bučke in pražimo v pokriti kozici, občasnem mešanju, da se zelenjava zmehča.

Zmehčani zelenjavi dodamo odcejeno tuno in jo malo razkopljemo s kuhalnico in premešamo.

Na pripravljeno omako stresemo testenine in še enkrat dobro premešamo. Po potrebi dosolimo.

 

Testenine naložimo na krožnik in potresemo z peteršiljem.

Tudi hitro pripravljeni obrok je lahko kvaliteten in okusen. Dober tek vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?