Terjak (trjak) iz bezgovih jagod
Terjak poznajo predvsem v Poljanski in Selški dolini. In v tistih krajih sem ga tudi prvič okusila. Pri tašči, v čudoviti gorski vasici, Sorici. Najprej sem le čudno gledala, kaj nekaj je to in ali ni vseeno, če bezgove jagode za čaj le posušiš … No, pa ni vseeno. Čaj, skuhan iz terjaka me je prepričal v hipu. In tako ga sedaj kuham tudi sama. Včasih so terjak kuhali tudi do dva dni. Sama ga ne kuham tako dolgo, no seveda je čas kuhanja odvisen tudi od količine. Tašča, ki kuha večje količine ga običajno kuha celo noč (okoli 12 ur), sama, ki imam manjšo količino, pa ga kuham nekje 5-6 ur.
Ja, sliši se zeloooo zamudno, vem. Tudi meni se je zdelo. A ko enkrat okusiš terjak veš, da je vreden vsake osmukane jagode in vsake sekunde, ki jo preživiš za štedilnikom.
Zato le zavihajte rokave, naberite temne in dišeče jagode bezga, ki je dozorel in iz njihovega soka skuhajte terjak, ki bo v zimskem času prišel še kako prav in vas bo grel v obliki okusnega čaja.
Seveda pa imajo bezgove jagode tudi svoje zdravilne lastnosti, tako je čaj iz terjaka nepogrešljiv spremljevalec pri prehladnih obolenjih, pomaga pri zniževanju visoke telesne temperature, krepi imunski sistem …
Dovolj govorjenja, pripravimo terjak.
Pripomočki za pripravo terjaka
- škaf ali kaj podobnega za nabiranje bezga
- večja posoda
- manjša posoda
- pocajt pasirka (lahko tudi sokovnik)
- večja posoda za kuhanje
- kuhalnica
- štedilnik
- stekleni kozarčki za vlaganje skupaj s pokrovčki (priporočam uporabo manjših kozarčkov)
Sestavine za pripravo terjaka
- poljubna količina bezgovih jagod
Postopek priprave terjaka
V čistem okolju naberemo zrele bezgove jagode. Sama jih nalagam kar v škaf. Vi pa kakor želite, seveda je pa vse odvisno tudi od količine, ki jo nameravate nabrati. Naj pa povem, da za 1 mali kozarček terjaka potrebujete kar nekaj bezgovih jagod.
Po tem, ko smo nabrali zrel bezeg, bezgove jagode osmukamo z vejic. Pri tem skušamo biti kar se da natančni, nič pa ne bo narobe, če bo vmes kakšna vejica, saj bomo vse skupaj spustili skozi pasirko. Za to opravilo priporočam uporabo rokavic. V kolikor rokavic ne boste uporabili, pa si kasneje roke umijte s pomočjo limone, ki bo pomagala, da boste temne madeže, ki bodo ostali na koži, lažje umili.
Po tem, ko smo osmukali vse bezgove jagode, pripravimo pasriko, s katero bomo zmleli bezgove jagode in tako dobili ven njihov sok. Pasirka bo bezgove jagode ločila na sok in lupinico s peškami.
Vse bezgove jagode zmeljemo. Sok ulovimo v večjo posodo. Ostalo zberemo v manjšo posodo in zavržemo. Sama to počnem kar zunaj na prostem, da ne umažem kuhinje. Seveda se pa da to narediti tudi v kuhinji.
Sedaj sok, ki smo ga iztisnili iz bezgovih jagod vlijemo v posodo za kuhanje in pričnemo s kuhanjem terjaka. Pustimo, da vsebina v posodi zavre, nato pa ob zmernem vrenju in med mešanjem terjak počasi kuhamo tako dolgo, da dobimo gosto, lepljivo zmes. Terjak moramo med kuhanjem mešati, sicer bi se nam prismodil. In pa, kot sem omenila kuhamo počasi. Za terjak si je res treba vzeti čas.
Sama sem tokrat imela okoli 3,3 litre soka iz bezgovih jagod, ki sem ga kuhala okoli 4,5 ur in iz omenjene količine napolnila 7 steklenih kozarčkov po 150 ml.
Čas kuhanja je seveda odvisen tudi od količine soka, ki ga kuhate. Manj soka, manj časa in obratno.
Ko ocenite, da je terjak kuhan (če vanj pomočite žlico in iz nje vlijete terjak, mora z nje steči počasi in ”lepljivo”; podobno kot marmelada), terjak napolnite v manjše steklene kozarčke (lahko tudi večje, a vam priporočam uporabo manjših, saj je tako manjša verjetnost, da bi se vam terjak po odprtju pokvaril), ki ste jih pred tem dobro očistili in osušili.
Napolnjene kozarčke dobro zapremo. Po želji jih lahko za nekaj minutk obrnete na glavo, da bo vroč terjak segrel pokrovček in ga s tem steriliziral.
Terjak nato naložimo na mesto, kjer se bo počasi ohlajal in ga pokrijemo z odejo. Med kozarčki naj bo malo prostora. Pustimo, da se počasi ohlaja in počiva 2-3 dni.
Nato kozarčke opremimo z napisom kaj je v njih in terjak shranimo v suho, temno in hladno klet. Po odprtju kozarček hranimo v hladilniku.
Kuhanje čaja iz terjaka
Za pripravo čaja iz terjaka potrebujemo:
- 2-2,5 dl vode
- 1 čajno žličko terjaka
Postopek priprave
Vodo za čaj zavremo, v skodelico damo čajno žličko terjaka in prelijemo z vrelo vodo, premešamo. Pijemo topel čaj, ki ga po želji lahko sladkamo ali mu dodamo tudi limono. Meni osebno pa je najboljši brez vsega, torej grenak.
Terjak pijemo v času prehladnih obolenj, pomaga tudi pri zniževanju visoke telesne temperature. Kot preventiva pa krepi imunski sistem in izboljša počutje v hladnih, temnih zimskih dneh.
Upam, da bo tudi vam terjak tako všeč, kot je meni.
Pa na zdravje!