Solata rdeč hrastov list z belim zeljem
Print Friendly, PDF & Email

Solata je priporočljiva zelenjava za diabetike, vendar moramo paziti kako jo zabelimo. Vsak odrasel človek naj bi pojedel dnevno od 300 g do 500 g zelenjave, si predstavljamo 300 g solate?  Solata hitro zraste in nakopiči v sebi veliko količino zdravih snovi. Telesno in duševno zdravje pa gre vedno skozi želodec in črevo. Za življenjsko čilost in srečo ne najdemo drugega vira. Pri tem nam solata pride zelo prav. Skromna je pri obrokih, je redko glavna, a velikokrat navzoča, če ne drugače kakor dekoracija, ki nam popestri jedilnike.

Solata rdeč hrastov list z belim zeljem

Solata rdeč hrastov list z belim zeljem – pripomočki:

 • skleda
 • cedilo
 • nož
 • deska za rezanje
 • posoda za odvajanje vode iz solate
 • 200 ml steklenička s pokrovčkom za mešanje sestavin za zabelit solato

Solata rdeč hrastov list z belim zeljem – sestavine:

Za 2 osebi

 • 500 g čiste solate
 • 50 g narezanega belega zelja
 • 3 stroki česna
 • 1 kavna žlica soli (ali po okusu)
 • 2 kavni žlici bučnega olja (ali po okusu)
 • 2 dl jabolčnega kisa (ali po okusu)
 • črni poper po želji

Solata rdeč hrastov list z belim zeljem – priprava:

Solato pregledamo in odstranimo vse liste, ki so suhi, prekomerno umazani in grdi. Solatne liste režemo ali trgamo na primerno velikost. Če solato čistimo za naslednji dan, je priporočljivo, da jo trgamo, da ne potemni na kraju reza z nožem. Potem solato naložimo v večjo skledo ali vedro iz jedilne plastike in zalijemo z veliko vode, posolimo in pustimo namakat 10 do 15 minut, da morebitni polži zapustijo solatne liste.

Solata rdeč hrastov list z belim zeljem

Operemo solato in jo nalagamo v cedilo in ponovno naložimo v vodo in pobiramo iz vode, dokler solata ni čista. Da smo solato dovolj očistili ugotovimo, ko je voda, v kateri smo solato prali čista, prav tako solata.

Solato damo na cedilo in dobro pretresemo, da odvečna voda odteče iz solatnih listov. Če pa imamo posodo za pranje solate jo uporabimo in z vrtenjem osušimo solato. Solato naložimo v skledo, kjer jo bomo zabelili.

Solata rdeč hrastov list z belim zeljem

Pripravimo še zelje. Njegove zunanje liste ravno tako operemo, notranjih, če so čisti ni potrebno oprati. Čisto belo zelje narežemo na tanke rezance in damo v skledo na solato.

Solata rdeč hrastov list z belim zeljem

V stekleničko odmerimo sol, olje in kis in na drobno narezan česen. Steklenico dobro pokrijemo in pretresemo, da se sestavine premešajo in sol stopi. S to polivko oblijemo solato in dobro premešamo.

Nasvet
Otroci velikokrat zavračajo okus po kisu, zato poskusimo solato otrokom ponuditi manj okisano ali pa celo brez kisa, olja in soli. Iz izkušenj vem, da mlajše otroke je najbolj motijo veliki kosi solate, ki jo težko spravijo v usta in prežvečijo. Priporočam, da vso solato narežete na tanjše rezance, da jo otroci lažje zaužijejo. Tudi starejšim olajšamo uživanje solate, če jo natrgamo ali narežemo na manjše koščke.

Solata rdeč hrastov list z belim zeljem

Nasvet
Za diabetike priporočam, da sol in olje vedno merimo z žlico in nikoli, kar na oko! Zakaj? Če sol stresamo iz posode, jo lahko hitro stresemo preveč in ravno tako lahko zlijemo preveliko količino olja in naša solata ni več zdrav obrok. Sol merimo s čajno žličko, ker jo odrasel človek za normalno delovanje dnevno potrebuje 1,4 g. Zgornja meja zaužite soli je 5 g za otroke pa 3 g, kar vključuje tudi sol, ki je vsebovana v živilih. V naši prehrani zaužijemo preveč soli, ki vpliva negativno na naše telo. Prekomerno uživanje soli nam lahko povzroči zvišanje krvnega tlaka. Povišan krvni tlak pa lahko povzroči bolezni srca in ožilja. Olje merimo s čajno žličko zaradi visokih kaloričnih vrednosti 30 g olja ima 270 kalorij strokovnjaki nam priporočajo uživanje olj v čim manjših količinah. Uporabimo olja, ki nam so všeč in nam tudi lahko zdravstveno koristijo. Solata, ki smo jo prekomerno posolili in oblili z veliko količino olja ne spada med lahek zdrav obrok. 

Dober tek vam želim, Lučka.

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor