Solata rdeč hrastov list z belim zeljem
Solata je priporočljiva zelenjava za diabetike, vendar moramo paziti kako jo zabelimo. Vsak odrasel človek naj bi pojedel dnevno od 300 g do 500 g zelenjave, si predstavljamo 300 g solate? Solata hitro zraste in nakopiči v sebi veliko količino zdravih snovi. Telesno in duševno zdravje pa gre vedno skozi želodec in črevo. Za življenjsko čilost in srečo ne najdemo drugega vira. Pri tem nam solata pride zelo prav. Skromna je pri obrokih, je redko glavna, a velikokrat navzoča, če ne drugače kakor dekoracija, ki nam popestri jedilnike.
Solata rdeč hrastov list z belim zeljem – pripomočki:
- skleda
- cedilo
- nož
- deska za rezanje
- posoda za odvajanje vode iz solate
- 200 ml steklenička s pokrovčkom za mešanje sestavin za zabelit solato
Solata rdeč hrastov list z belim zeljem – sestavine:
Za 2 osebi
- 500 g čiste solate
- 50 g narezanega belega zelja
- 3 stroki česna
- 1 kavna žlica soli (ali po okusu)
- 2 kavni žlici bučnega olja (ali po okusu)
- 2 dl jabolčnega kisa (ali po okusu)
- črni poper po želji
Solata rdeč hrastov list z belim zeljem – priprava:
Solato pregledamo in odstranimo vse liste, ki so suhi, prekomerno umazani in grdi. Solatne liste režemo ali trgamo na primerno velikost. Če solato čistimo za naslednji dan, je priporočljivo, da jo trgamo, da ne potemni na kraju reza z nožem. Potem solato naložimo v večjo skledo ali vedro iz jedilne plastike in zalijemo z veliko vode, posolimo in pustimo namakat 10 do 15 minut, da morebitni polži zapustijo solatne liste.
Operemo solato in jo nalagamo v cedilo in ponovno naložimo v vodo in pobiramo iz vode, dokler solata ni čista. Da smo solato dovolj očistili ugotovimo, ko je voda, v kateri smo solato prali čista, prav tako solata.
Solato damo na cedilo in dobro pretresemo, da odvečna voda odteče iz solatnih listov. Če pa imamo posodo za pranje solate jo uporabimo in z vrtenjem osušimo solato. Solato naložimo v skledo, kjer jo bomo zabelili.
Pripravimo še zelje. Njegove zunanje liste ravno tako operemo, notranjih, če so čisti ni potrebno oprati. Čisto belo zelje narežemo na tanke rezance in damo v skledo na solato.
V stekleničko odmerimo sol, olje in kis in na drobno narezan česen. Steklenico dobro pokrijemo in pretresemo, da se sestavine premešajo in sol stopi. S to polivko oblijemo solato in dobro premešamo.
Dober tek vam želim, Lučka.