Rogljički iz večnamenskega sladkega testa z drožmi
Print Friendly, PDF & Email

Če imamo v hladilniku že shranjeno pripravljeno večnamensko sladko testo z drožmi so rogljički hitro pripravljeni, če pa testo naredimo, vam priporočam, da si pripravite testo na zalogo in ga boste lahko uporabili v večkratnih delih, odvisno koliko ga boste za enkrat potrebovali, saj imamo testo, pripravljeno po tem receptuv hladilniku shranjen tudi do 10 dni.

Iz večnamenskega sladkega testa z drožmi, si lahko pripravimo vedno sveže, rahle, dišeče, tople rogljičke, ki jih nadevamo po lastni želji, jaz sem tokrat nadevala rogljičke z marmelado.

Pripomočki za pripravo rogljičkov in večnamenskega sladkega testa

 • pekač iz pečice

Sestavine za rogljičke iz večnamenskega sladkega testa

Za 8 srednje velikih rogljičkov:

 • 300 g  večnamenskega sladkega testa
 • 200 g goste marmelade ali nadev po želji
 • 1 jajce
 • 1 žlica sladkorja v prahu

Za 1500 g večnamenskega sladkega testa

 • 100 g droži od testa, ki smo jih ga shranili
 • 300 ml mlačne vode ali mleka
 • 200 g jogurta
 • 2 jajci
 • 100 g sladkorja
 • 1 vanilin sladkor
 • 1000 g pšenične moke tip 500
 • 100 g masla, olje po želji ali svinjsko  salo
 • 15 g morske soli
 • pol žličke mletega cimeta
 • pol žličke mletih nageljnove žbice
 • nastrgana limonina lupinica ene bio limone
 • rum po želji

* Če bi rogljičke delali iz celote, bi naredili 40 rogljičkov.

Postopek rogljičkov z marmelado iz večnamenskega sladkega testa

Če imamo testo že shranjeno v hladilniku, ga vzamemo iz hladilnika kolikor ga potrebujemo in pustimo, da vzhaja. Če testa še nimamo, si najprej pripravimo večnamensko testo.

Droži dobimo tako, da ko pečemo, recimo buhteljne z marmelado (ali katero drugo sladko kvašeno pecivo), od celote enostavno odvzamemo del, ki ga shranimo. To testo nam bo služilo kot droži pri pripravi novega testa. Več o tem si preberite tu: Večnamensko sladko testo z drožmi.

Tekočino (vodo ali mleko) segrejemo na okoli 30 °C, če nimamo termometra, si pomagamo tako, da temperaturo tekočine določimo tako, da je malo toplejša, kot imamo v prostoru ( npr. 22°C ).
Ko imamo tekočino segreto, kvašeno testo (droži), ki smo ga shranili, namočimo v tekočino, ki smo ji dodali žličko sladkorja, da se kvasovke hitreje prebudijo. Čas, da se kvasovke prebudijo je odvisen od temperature tekočine in prostora, traja pa dlje, kakor pri kupljenem kvasu. Ko opazimo mehurčke, ki se delajo na namočenem kvašenem testu, je to znak, da so se kvasovke prebudile in lahko pričnemo pripravljati, da zamesimo testo.

V skledo presejemo moko, na sredini naredimo vdolbino, vanjo damo jogurt, jajci, preostali sladkor, vanilin sladkor, maslo, olje ali svinjsko salo, sol, cimet, nageljnove žbice, limonino lupinico, rum po želji. Dodamo še droži s kvašenim testom in tudi s tekočino, v kateri smo jih namočili. Vse sestavine dobro umesimo z roko ali pa s kuhinjskim aparatom, da se vse sestavine dobro umešajo v testo.

Nato testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in damo testo vzhajati na sobno temperaturo, če imamo v prostoru hladno, pa lahko vzhajanje pospešimo tako, da testo vzhajamo v ugasnjeni pečici, ogreti na 30 °C. Testo mora narasti na dvojni volumen. Ponovno vso količino testa ročno pregnetemo in odvzamemo del testa za pripravo rogljičkov, testo oblikujemo v hlebček in pustimo vzhajati na sobni temperaturi vsaj 20 minut, preden nadaljujemo z valjanjem.

Testo, ki ga bomo shranili za naslednjič spravimo v posodo, ki jo pokrijemo, da dobro tesni in je vsaj enkrat večja od količine testa ter vse skupaj postavimo v hladilnik  do naslednje uporabe.

Hlebček, ki smo ga vzhajali razvaljamo v obliki kroga na pomokani deski in razrežemo na poljubno velike kose testa za rogljičke,

Na širši del trikotnika naložimo na testo marmelado (ali drug poljuben nadev), testo pred zavijanjem premažemo s stepenim jajcem, da se testo med seboj lepše zalepi in marmelada težje steče iz rogljičkov. Rogljičke pričnemo zvijati na širšem delu trikotnika in zavite postavljamo na peki papir ali pa na namaščen pekač tako, da je najožji del, ki je zavit spodaj na pekaču, sedaj rogljičke premažemo s stepenim jajcem in pustimo vzhajati  20 minut, da malo narastejo.

Pečico segrejemo na 180 °C in v vročo navadno pečico vstavimo pekač z rogljički in pečemo 20 minut, da rogljički so pečeni. Po želji pečene rogljičke potresemo z mletim sladkorjem.  Pa dober tek.

Sveži, dišeči, mehki in topli rogljički so takoj pripravljeni, če imamo v hladilniku že pripravljeno večnamensko sladko testo. Lučka Glaser

Ob rogljičkih pa lahko ponudimo domače čaje, ki smo jih sami nabrali v naravi ali pa vzgojili na vrtu, poglejte in si jih pripravite 100% domače z malo truda do super rezultata:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor