Večnamensko sladko testo z drožmi
Print Friendly, PDF & Email

Večnamensko sladko testo z drožmi si lahko pripravimo na zalogo in ga imamo pripravljenega v hladilniku tudi do 10 dni za hitro pripravo sladkega kvašena peciva. Iz njega lahko naredimo dnevno sveže, okusne, mehke ter dišeče rogljičke, buhteljne, pa potičke in gnezdeca, ki jih polnite po lastnem okusu (marmelada, čokolada, orehovi ali sadni nadevi ), lahko skuhate kvašene štruklje ali cmoke ali pa pripravite potico …

Ko pripravljamo, recimo buhteljne z marmelado, si shranimo 100 g testa za domači kvas (droži) in iz njega naredimo večnamensko sladko testo z drožmi po spodnjem receptu.

Vedno pa moramo biti pozorni, da preden porabimo testo ga 100 g shranimo za naslednjo pripravo vzhajanega testa, to testo lahko tudi zamrznemo (v primerni posodici za shranjevanje živil) ali pa ga shranimo v hladilniku ali hladni shrambi v posodici, ki je odkrita. Tako imamo osnovo za kvašeno testo (droži) za naslednjič pripravljeno in dan preden bomo načrtovali peko droži prestavimo iz zamrzovalnika v hladilnik, da se odtaja, potem pa ponovno pripravimo različno testo iz enega kilograma moke, po postopku, ki sem ga opisala spodaj, lahko pa tudi po receptu kvas za vedno (droži) in pirin polnozrnat kruh.

Pripomočki za večnamensko sladko testo z drožmi

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za večnamensko sladko testo z drožmi

Za 1500 g večnamenskega sladkega testa:

 • 100 g droži od testa, ki smo ga shranili
 • 300 ml mlačne vode ali mleka
 • 200 g jogurta
 • 2 jajca
 • 100 g sladkorja
 • 1 vanilin sladkor
 • 1000 g pšenične moke tip 500
 • 100 g masla ali olje po želji
 • 15 g morske soli
 • pol žličke mletega cimeta
 • pol žličke mletih nageljnove žbice
 • nastrgana limonina lupinica ene bio limone
 • rum po želji

Postopek priprave za večnamensko sladko testo z drožmi

Tekočino (vodo ali mleko) segrejemo na okoli 30 °C, če nimamo termometra, si pomagamo tako, da temperaturo določimo tako, da je malo toplejša, kot imamo v prostoru ( npr. 22°C ).
Ko imamo tekočino segreto, kvašeno testo (droži), ki smo ga shranili, namočimo v tekočino, ki smo ji dodali žličko sladkorja, da se kvasovke hitreje prebudijo.  Čas,  da  se kvasovke  prebudijo  je  odvisen od temperature tekočine  in  prostora, traja pa dlje, kakor pri kupljenem  kvasu.

Ko opazimo mehurčke, ki se delajo na namočenem kvašenem testu, je to znak, da so se kvasovke prebudile je primerno, da zamesimo testo.

V skledo presejemo moko in na sredini naredimo vdolbino, vanjo damo jogurt, jajci, preostali sladkor, vanilin sladkor, maslo ali olje, sol, cimet, nageljnove žbice, limonino lupinico, rum po želji.

Dodamo še droži s kvašenim testom tudi s tekočino, v kateri smo jih namočili.

Vse sestavine dobro umesimo z roko ali pa s kuhinjskim aparatom, da se vse sestavine dobro umešajo v testo, sedaj damo testo vzhajati na sobno temperaturo, če imamo v prostoru hladno, pa lahko vzhajanje pospešimo tako, da testo vzhajamo v ugasnjeni pečici, ogreti na 30 °C.

Ko testo vzhaja in naredi dvojni volumen, ga na kuhinjski površini, ki smo jo potresli z moko ponovno pregnetemo in od skupnega testa vzamemo količino, ki ga bomo takoj uporabili po naših željah.

Ostalo testo lahko shranimo v pvc vrečko ali posodo, ki ima pokrov, da tesni in je primerna za shranjevanje živil, tako kvašeno sladko testo takoj shranimo v hladilnik, testo tudi v hladilniku počasi vzhaja zato mora biti vrečka ali posoda malo večja.

Vsakokrat, ko vzamemo del večnamenskega sladkega testa od celote vse testo pregnetemo, odvzamemo želeno količino testa, ostalo testo pa shranimo v hladilnik za naslednjič.

Testo je lahko za kruh ali pa potico, vmes pa je še veliko idej za popestritev naših jedilnikov. Lučka Glaser

Tukaj pa sem vam pripravila povezave do idej, kaj lahko spečemo in skuhamo iz večnamenskega sladkega testa:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor