Sladka repa v omaki
Sladka repa v omaki je rahlo ostrega, a sladkobnega okusa, ki ga ublažimo z dodatkom krompirja.
Za pripravo omak je najbolj primerna mlada repa, zato jo sejemo v različnih letnih časih in si tako priskrbimo mlado repo skozi celo leto. Jeseni mlado repo lahko shranimo tudi v zasipnici in si priskrbimo sladko repo tudi v zimskem času.
Repa je v celoti bogata z vitamini, saj gomolj repe vsebuje veliko vitamina C, nadzemni del pa tudi A, C, K, kalcij, folate in lutein.
Pripomočki za pripravo sladke repe v omaki
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo sladke repe v omaki
Za štiri osebe:
- 600 g sveže repe
- 300 g krompirja
- 80 g čebule
- 3 stroke česna
- 50 ml sončničnega olja
- 200 ml paradižnikove mezge z origanom
- 2 žlici belih drobtin
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- morska sol po okusu
- voda po potrebi
Ideja za prilogo:
- 400 g testenin po želji
- 200 g pločevinka poljubnega mesnega narezka
Postopek za pripravo sladke repe v omaki
Repo in krompir dobro operemo, krompir olupimo, če je repa mlada, je ni potrebno lupiti, ampak zgolj odrežemo korenino in zgornji zeleni del, ki ga lahko uporabimo tudi v solati. Repo in krompir narežemo na kocke in stresemo v lonec, dolijemo toliko vode da sta repa in krompir prelita, posolimo, lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju približno 20 minut, oziroma toliko časa, da sta repa in krompir kuhana.
Med tem časom, ko se repa in krompir kuhata, v kozici segrejemo olje, na rahlo prepražimo na drobno narezano čebulo in česen, da lepo zadišita, nato dodamo paradižnikovo mezgo, drobtine in rdečo papriko. Vse sestavine premešamo in med stalnim mešanjem pražimo približno 5 minut.
Ko sta repa in krompir kuhana, vodo odlijemo in jo shranimo, če jo bomo potrebovali za redčenje omake, s paličnim mešalnikom repo in krompir sesekljamo, da dobimo gosto tekočo maso.
Sesekljani repi in krompirju dodamo prepraženo čebulo z dodatki, dobro premešamo, pustimo da zavre in omaka je pripravljena.
Sedaj pripravimo prilogo, ki je lahko poljubna, moj predlog pa je, da poleg postrežete testenine in popečen mesni narezek.
V loncu skuhamo izbrane testenine po navodilu proizvajalca, ki so navedena na embalaži in jih stresemo na cedilo, da se odcedijo.
Pločevinko mesnega narezka odpremo obojestransko, tako narezek lažje dobimo iz pločevinke, ga narežemo na rezine in popečemo 2 do 3 minute z obeh strani, kar v kozici, v kateri smo pripravili omako.
Lahko in okusno kosilo, ki ga pripravimo v kombinaciji zelenjave in testenin, za okus pa dodamo še rezino ali dve popečenega narezka.
Repa in krompir sta bila nekoč osnovna pridelka na kmetiji za preživetje. Lučka Glaser
Sladko repo v omaki pa lahko ponudimo tudi z drugačnimi prilogami, pripravila sem vam nekaj idej:
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Telečja rebra iz pečice.
- Slastna mrežna pečenka.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Pečen puran s krompirjem v pečici.
- Polenta za vse generacije.
- Svinjska krača pečena v masti.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Mesni hlebčki.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Krompirjevi polpeti.
- Špinačni njoki.
- Pražen krompir.
- Pražen krompir z ocvirki in papriko.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Pečen rdeči kifeljčar.