Pečen rdeči kifeljčar
Pečen rdeči kifeljčar je poslastica, ki si jo pripravimo v poletnem času, ko v vrtu dozori zgodnja vrsta krompirja pod imenom kifeljčar. Najbolj poznano slovensko sorto tega krompirja so nekoč imenovali tudi kresnik, sedaj pa jo najbolj poznamo pod imenom kifejčar, zaradi njegove značilne rahlo upognjene oblike. Sedaj se na tržišču dobi več vrst kifeljčarja, ki se razlikujejo po barvi olupka in sredici. Ta vrsta krompirja ni primerna za shranjevanje, zato ga nabavimo oz. pridelamo toliko, kot ga bomo v kratkem času porabili.
Pripomočki za pripravo pečenega rdečega kifeljčarja:
- posoda za pranje
- cedilo
- deska za rezanje
- nož
- ponev s pokrovko
- kuhalnica
- štedilnik
- krožnik
Sestavine za pripravo pečenega rdečega kifeljčarja:
Za dve osebi:
- 500 g kifeljčarja rdečega, lahko tudi kifeljčar druge vrste
- žlica masti
- sol po okusu
Postopek za pripravo pečenega rdečega kifeljčarja:
Krompir dobro operemo in ga pustimo na cedilu, da se posuši.
Večji kifeljčar prerežemo, drobnega pa pustimo celega, ta je najbolj slasten, če imamo na izbiro samo droben kifeljčar, ga pustimo celega in naše zadovoljstvo ob dobri večerji bo še večje. Krompirja ne lupimo.
V ponvi segrejemo mast in vanjo stresemo pripravljen kifeljčar, preden ponev pokrijemo, še posolimo in premešamo vsebino.
Med pečenjem večkrat premešamo, da se kifeljčar enakomerno prepeče po vseh straneh.
Najprej ga pečemo približno deset minut pokritega, nato pokrovko odstranimo in nadaljujemo s pečenjem. Pečemo ga še približno 10 minut, oziroma tako dolgo, da postane mehak in dobi lepo hrustljavo skorjico. Vmes mešamo.
Kar težko je verjeti, da zemlja celo pomlad skriva tako slasten pridelek. Lučka Glaser
Zraven tega čudovitega krompirja priporočam za dobro kosilo še: