Rumena koleraba v zasipnici
Print Friendly, PDF & Email

Shranjevanje rumene kolerabe v zasipnici je morda malo manj poznano shranjevanje, ki pa je primerno tudi za vse druge vrste korenovk kot so: korenje, repa, gomoljna zelena, rdeča pesa, črna redkev …

Pridelovalci poljskih pridelkov sedaj zelo redko uporabljajo ta način shranjevanja, saj so zasipnico nekoč pripravili kar na njivi in jo prilagodili zimskim vremenskim pogojem, njihovo znanje pa se je prenašalo iz roda v rod. Vrtičkarji pa si svojo zasipnico lahko pripravimo kar doma v plastičnih ali lesenih posodah in si tako zagotovimo svežo zelenjavo v času mrzlih zimskih dni.

Rumena koleraba ima zaradi gorčičnega olja, ki ga vsebuje, nežen značilen okus in je zakladnica železa in vitamina C, ki je največji antioksidant, ki nas ščiti pred različnimi obolenji in krepi naš imunski sistem. V kulinariki je kar malo prezrta in nepoznana, čeprav  je zaradi svojih sestavin zelo koristna za naše telo in zelo zdrava. Značilnost sestave rumene kolerabe so tudi rastlinska vlakna, ki nam dajejo daljši občutek sitosti, zato je zelo primerna za pripravo jedilnika za tiste, ki bi radi shujšali.

Pripomočki za pripravo rumene kolerabe v zasipnici:

  • plastična ali lesena posoda s pokrovom
  • lopatica

Sestavine za pripravo rumene kolerabe v zasipnici

Količino si pripravimo glede na potrebo in količino pridelane kolerabe.

  • rumena koleraba
  • suha presejana zemlja, mivka ali žaganje

Postopek priprave rumene kolerabe v zasipnici

Gomolje rumene kolerabe (lahko tudi korenja, črne redkve, repe, …) pripravimo en ali dva dni prej in jih pregledamo, da niso nagniti in ne vsebujejo raznih žuželk, zeleni del pa odrežemo nekaj centimetrov nad gomoljem. Gomolje rumene kolerabe pustimo na zraku 1-2 dni, da se gomolji posušijo.

Pripravimo si plastično ali leseno posodo, ki mora biti čista in suha. Na dno posode nasujemo približno pet centimetrsko plast suhe zemlje, mivke ali žaganja. Gomolje rumene kolerabe položimo v posodo tako, da se med seboj in posodo ne dotikajo.

Nasvet
Najlepšo zemljo si pridobite, če nabirate sveže krtine, ki jih je krt že očistil večino žuželk in glist.

Gomolje rumene kolerabe  zasujemo s suho zemljo, mivko ali žaganjem tako, da so povsem pokrita in pri tem pazimo, da obsujemo gomolje, da ni praznega prostora med njimi in posodo.

Posodo pokrijemo, da preprečimo dostop raznim glodavcem in drugim nepovabljenim ljubiteljem sveže zelenjave. Če boste na ta način shranjevali tudi druge korenovke, ne pozabite na pokrov napisati kaj ste v posodi shranili. Posodo shranite v neogrevanem hladnem prostoru.

Tudi nekoč so pozimi jedli svežo zelenjavo, čeprav niso poznali hladilnika in zamrzovalnika. Lučka Glaser

Vabim vas da pogledate nekaj nasvetov o uporabi rumene kolerabe:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor