Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Pasulj je okusen obrok za vsak dan. Pripravljen je iz belega fižola, popestrimo pa ga lahko s suhimi mesom ali pa suhimi klobasami, tudi kranjska klobasa lahko popestri krožnik. Pasulj je enostaven za skuhat in izvira celo rek:”Enostavno kot pasulj.”
Moramo pa imeti čas, da počasi vre in se lepo zgosti. Pasulj nam da energijo, da z lahkoto opravljamo težja dela, se gibamo, nas pa tudi nasiti in po njem nismo hitro lačni. Fižol čisti prebavni trak in zboljšuje prebavo. Če kdo želi bolj pikanten okus pasulja, lahko doda pekočo papriko, feferon ali čili – vendar z občutkom, da ni premočno pekoče. Čas kuhanja pasulja je odvisen od fižola.

Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom

Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom – pripomočki:

  • lonec s pokrovko
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • sleda
  • vilice
  • žlica
  • cedilo
  • tehtnica

Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom – sestavine:

Za 4 osebe

  • 300 g fižola belega
  • 300 g suhega mesa
  • 2 kranjske klobase
  • 250 g čebule
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica domače jušne zelenjave
  • 2 lovrova lista
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 žlici moke
  • 1 žlica rdeče paprike v prahu
  • voda po potrebi
  • sol po potrebi (meso in kranjska klobasa pasulju dodata tudi slanost)

Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom – priprava:

Fižol dobro preberemo in odstranimo vse smeti, operemo in namočimo čez noč. Ko je fižol namočen, mu vodo odlijemo, ga na cedilu speremo in stresemo  v lonec.

Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom

Česen in čebulo olupimo in narežemo na drobno. V lonec k fižolu odamo na drobno narezano čebulo, česen, jušno zelenjavo in cel lovorjev list.

Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom 2

Zalijemo s hladno vodo, da prekrije fižol, pristavimo na štedilnik, ko prične vret dodamo suho meso in kuhamo na srednji temperaturi. Kuhamo dokler se meso ne zmehča, nato vzamemo meso iz posode, ostalo pa kuhamo naprej. Meso narežemo na rezine. Kranjske klobase 10 minut kuhamo v pasulju, potem jih vzamemo iz posode in narežemo polovice na pol.

Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom 0

V skledi pripravimo podmet: damo moko, papriko in prilijemo vodo vse dobro premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in ponovno premešamo, da postane masa gladka.

Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom 3

Podmet zamešamo v pasulj, kuhamo tako dolgo, da se fižol skoraj razkuha. Potem po potrebi dosolimo in postrežemo v globokem krožniku in dodamo košček mesa in klobase. Zraven ponudimo na rezine narezan kruh. Priporočam domač kruh: enkrat vzhajan ajdov kruh, polnozrnat kruh iz aparata za peko ali polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.

Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor