Zapečen krompirjev pire z jajci
Print Friendly, PDF & Email

Zapečen krompirjev pire z jajci je okusen samostojen obrok, pri katerem nam dodaten okus daje na drobno narezan drobnjak, ki z rahlim vonjem in okusom nadomesti čebulo, ki jo največkrat uporabimo pri pripravi krompirja. Poleg tega ne uporabimo živalske maščobe, temveč maslo.

Krompir vsebuje velike količine škroba in tudi magnezij, kalij, fosfate, natrij in kalcij. Zaradi vitamina C, ki ga krompir vsebuje, je v kombinaciji z ostalimi minerali idealna prehrana v današnjem času, ko zaužijemo veliko presladke in premastne hrane, zato bi moral biti večkrat na jedilniku.

Pripomočki za pripravo zapečenega krompirjevega pireja z jajci

  • lonec s pokrovko
  • štedilnik
  • nož
  • krožnik
  • mečkalo
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • pekač (15 x 25) cm
  • silikonski čopič
  • pečica

Sestavine za zapečen krompirjev pire z jajci

Za dve osebi:

  • 500 g krompirja
  • 150 ml mleka
  • 20 g surovega masla
  • 2 jajci
  • 250 g paradižnika v kosih iz pločevinke ali svežega
  • sol po okusu
  • 2 žlice na drobno narezanega drobnjaka (lahko tudi zamrznjenega)

Priprava zapečenega krompirjevega pireja z jajci

Krompir operemo in ga skuhamo, čas kuhanja je odvisen od vrste in debeline krompirja. Ali je krompir kuhan, preizkusimo z vilicami ali nožem, ki se mora lepo zapičiti v krompirjevo meso. Ko je krompir kuhan ga olupimo.

Olupljen krompir med dodajanjem mleka in soli pretlačimo, da dobimo gladko krompirjevo maso, pire.

Pekač s pomočjo čopiča premažemo s stopljenim surovim maslom in vanj naložimo pire krompir, v katerega naredimo dve jamici.

V vsako jamico dodamo jajce, okrog pa naložimo paradižnik v koščkih. Tako pripravljen krompirjev pire potresemo s polovico pripravljenega drobnjaka.

Tako pripravljen pekač damo v segreto  pečico na 180 °C in brez ventilacije pečemo 60 minut.

Pečen krompirjev pire naložimo na krožnik in potresemo še s preostalim drobnjakom in postrežemo.

Tudi brez mesa se lahko pripravi čudovito kosilo, saj je poznano, da smo Slovenci ljubitelji krompirja. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za pripravo krompirja:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor