Gratiniran vijolični krompir
Gratiniran vijolični krompir je poslastica, ki si jo pripravim, kadar imam dovolj časa, da se v kuhinji malo poigram in pripravim krompir, ki mu na svojevrsten način dodam mlečno maščobo, da se poveže s krompirjem. Vse vrste krompirja vsebujejo veliko škroba, zato ta čudovita kombinacija krompirja z maslom in sirom daje obroku nežen sladkoben okus s pridihom masla in sira.
Vijolični krompir ima zanimivo temno vijolično barvo na zunaj in navznoter in jo ohrani tudi med kuhanjem in pečenjem. Krompir izvira iz Andov in po okusu ne odstopa od ostalih vrst krompirja, je pa zaradi svoje barvitosti zelo primeren za popestritev krožnika.
Pripomočki za pripravo gratiniranega vijoličnega krompirja:
- deska za rezanje
- nož
- nož za lupljenje krompirja
- posoda za pranje
- pekač, ki pride skupaj s pečico
- silikonski čopič
- pečica
- lonec
- štedilnik
- žlica
- lopatica
- krožnik
Sestavine za pripravo gratiniranega vijoličnega krompirja
Za štiri osebe:
- 800 g vijoličnega krompirja vitelotte, lahko tudi druge vrste
- 100 g surovega masla
- 2 žlici drobtin
- 6 listov toast sira
- 1 žlica mlete sladke paprike
- vejica peteršilja za dekoracijo
Priprava gratiniranega vijoličnega krompirja
Krompir dobro operem in ga olupim, nato ga po dolžini prerežem na polovico. Priporočam, da uporabite podolgovati krompir za lažje nadaljevanje priprave gratiniranega krompirja. Olupljen in na polovico prerezan krompir zarežem na vrhu v razdalji 2 do 3 mm, pri tem sem pazim, da krompirja ne prerežem.
V loncu stopim surovo maslo in silikonskim čopičem premažem pekač, v njega naložim zarezani krompir tako, da je zarezani del na vrhu (kot prikazuje slika). S pomočjo čopiča ponovno premažem krompir, ki je že v pekaču tako, da se stopljeno surovo maslo razleze med zarezami krompirja. Pekač s krompirjem potisnem v ogreto pečico (brez ventilatorja) na 180° za 30 minut. Če je krompir debelejši, se čas pečenja podaljša.
Med pečenjem krompirja v loncu, v katerem sem stopila surovo maslo, dodam drobtine in mleto sladko papriko in vse skupaj rahlo prepražim.
Prepražene drobtine naložim na krompir, ki sem ga vzela iz pečice in na vrh dodam še list toast sira, ki sem ga narezala na trakove, primerne širini krompirjevih polovičk. Tako obložen krompir vrnem v pečico pečico za 5 do 6 minut, da se sir stopi.
Z lopatico obložene krompirje naložim na krožnik in za dekoracijo uporabim liste peteršilja.
Tudi tisti ki niso ljubitelji krompirja, bodo spremenili mnenje, ko ga bodo poizkusili. Lučka Glaser
Pripravite si tudi juho, po izbiri receptov in kosilo bo popolno: