Sladek krompir kot prigrizek
Print Friendly, PDF & Email

Sladek krompir kot prigrizek lahko pripravimo takrat, ko dobimo na obisk ljubitelje hrane brez mesa. Priprava sladkega krompirjevega krožnika je res malo zamudna, toda z nekaj domišljije lahko pripravimo barvno zanimiv pa tudi okusno obložen krožnik, ki ga lahko ponosno postavimo na mizo.

Sladek krompir, za katerega že ime pove, da ima sladkoben okus, vsebuje veliko vitaminov A, B, C in D, prihaja iz Srednje Amerike in je v predelu Latinske Amerike ena glavnih sestavin tradicionalne kuhinje, v Evropi pa ga največ pridelajo na Portugalskem, v Španiji in Italiji.

Pripomočki za sladek krompir kot prigrizek:

  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhinjski rezalnik ali salamoreznica
  • pladenj
  • skodelica
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • silikonski čopič
  • pekač 35 x 40 cm (od pečice)
  • peki papir
  • ventilatorska pečica
  • kuhinjske klešče
  • krožnik

Sestavine za sladek krompir kot prigrizek:

Za dve osebi:

  • 600 g sladkega krompirja
  • 200 g očiščene rdeče paprike
  • 120 g rdečega korenčka
  • 100 ml oljčnega olja
  • sol po okusu
  • 2 žlici svežega ali zamrznjenega na drobno narezanega drobnjaka
  • 1 žlica mlete sladke rdeče paprike
  • 2 žlici delikatesnega hrena

Postopek za sladek krompir kot prigrizek:

Sladek krompir dobro operemo, pomagamo si lahko z grobo kuhinjsko krpo. Oprani sladek krompir olupimo in ga s pomočjo kuhinjskega rezalnika ali salamoreznice narežemo na tanke rezine, lahko ga narežemo tudi ročno.

V skodelici pripravimo premaz za sladek krompir. V skodelico damo najprej olivno olje, sol, nato dodamo na drobno narezan zamrznjen ali svež drobnjak in mleto sladko papriko in vse skupaj premešamo.

V drugi skodelici pripravimo premaz brez mlete sladke paprike.

Narezani sladek krompir razdelimo na dva dela. Polovico premažemo s premazom brez mlete rdeče paprike, drugo polovico pa s premazom, ki vsebuje mleto rdečo papriko.

V pekaču razgrnemo peki papir in nanj naložimo na rezine narezan sladek krompir. S silikonskim čopičem najprej s premazom premažemo rezine sladkega krompirja in nanj naložimo še eno plast rezin, ki jih ponovno premažemo. Tako pripravljen narezan in premazan krompir na pekaču damo v ogreto pečico na 180 °C  in pečemo 30 minut, oziroma toliko časa, da začnejo robovi sladkega krompirja postajati zapečeni. Ko je sladek krompir enostransko pečen, obe rezini skupaj obrnemo in jih premažemo s premazom in pladenj ponovno damo v pečico in pečemo še 20 minut.

Postopek ponovimo z drugo polovico narezanega sladkega krompirja s premazom, ki smo mu dodali mleto rdečo sladko papriko.

Rdečo papriko in korenček narežemo na kolobarje debeline 4 do 5 mm.

Pečen in delno ohlajen sladki krompir začnemo nalagati na krožnik tako, da na polovico krožnika naložimo s papriko premazan krompir, na drugo polovico pa brez paprike. Na kolobarje narezano papriko razrežemo in oblikujemo polkroge na robu krožnika.

V polkroge, ki smo jih oblikovali z rdečo papriko, naložimo še narezan korenček, za ljubitelje hrena pa lahko na sredino krožnika dodamo še hren.

Iznajdljivost gospodinje pride do izraza tudi takrat, ko nalaga na krožnik, ne samo takrat, ko sestavine daje v lonec. Lučka Glaser

Pa še nekaj podobnih receptov:

  1. Gratiniran vijolični krompir.
  2. Panirane bučke brez jajc.
  3. Polnjene bučke.
  4. Nadevana čebula z jurčki.
  5. Pečene kutine z nadevom.
  6. Paprika polnjena z jurčki.
  7. Solatni krožnik.
  8. Kumarice obložene z zelenjavo in jajci japonskih prepelic.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor