Krompir v solati z drobnjakom
Print Friendly, PDF & Email

Krompir v solati z drobnjakom si pripravimo v času, ko nimamo v izobilju zelene solate. Priprava je zelo enostavna in hitra, največ časa pa bomo potrebovali za kuhanje krompirja.

Rojstni kraj krompirja je Južna Amerika in z odkritjem Amerike je krompir prišel tudi v Evropo. Najprej je bil na jedilniku samo pri plemstvu, šele kasneje je krompir postal kot ljudska hrana dostopen vsem prebivalcem Evrope.

Krompir vsebuje velike količine škroba in tudi magnezij, kalij, fosfate, natrij in kalcij. Zaradi vitamina C, ki ga krompir vsebuje, je v kombinaciji z ostalimi minerali idealna prehrana v današnjem času, ko zaužijemo veliko presladke in premastne hrane, zato bi moral biti večkrat na jedilniku.

Pripomočki za pripravo krompirja v solati z drobnjakom:

  • lonec s pokrovko
  • krožnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • skleda
  • žlička
  • skodelica

Sestavine za pripravo krompirja v solati z drobnjakom:

Za štiri osebe:

Postopek za pripravo krompirja v solati z drobnjakom:

Krompir dobro operemo, zalijemo s hladno vodo in ga kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da je kuhan. To preverimo z vilicami, prvi znaki, da je krompir kuhan, pa je, da začne olupek pokati. Čas kuhanja krompirja je odvisen od debeline in vrste krompirja. Kuhanemu krompirju odlijemo vročo vodo in ga zalijemo s hladno, da se hitreje ohladi in ga lažje olupimo. Olupljen krompir na drobno narežemo v skledo.

Čebulo olupimo in jo narežemo na tanke rezine.

V skledo, v kateri je na drobno narezan krompir, dodamo na tanke rezine narezano čebulo, zamrznjen ali svež na drobno narezan drobnjak, sol, bučno olje in kis.

Vse sestavine v skledi dobro premešamo in tako pripravljeno krompirjevo solato z drobnjakom ponudimo v skodelici in jo na koncu po želji še popopramo.

Krompir pogovorno pomeni tudi srečo, zato si ga večkrat pripravimo. Lučka Glaser

Pripravila sem vam še nekaj receptov za pripravo različnih načinov krompirja:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor