Brstični ohrovt s slanino in krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Brstični ohrovt s slanino in krompirjem je okusen, nasiten in kalorično bogat obrok, ki je najbolj primeren za kosilo, vsebuje veliko vitamina B, E, in C, kalija, fosforja, folno kislino ter betakaroten, magnezij in železo.

Priprava brstičnega ohrovta je zelo pestra, saj ga lahko pripravimo v juhi, ga popečemo, skuhamo in ga uporabimo kot prilogo raznim mesnim jedem. Kuhanje brstičnega ohrovta je včasih neprijetno, saj se po kuhinji razširi neprijeten vonj, zato ga skuhamo samo delno v nepokriti posodi, da se koncentracija žveplovih plinov ne povečuje.

Brstični ohrovt s slanino in krompirjem

Pripomočki za pripravo brstičnega ohrovta s slanino in krompirjem

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za brstični ohrovt s slanino in krompirjem

Za štiri osebe:

  • 350 g brstičnega ohrovta
  • 150 g prekajene slanine, pancete
  • 500 g krompirja
  • 110 g čebule
  • 80 g naribanega sira parmezan
  • 50 ml olja
  • 3 stroke sesekljanega česna ali 2 žlički posušenega česna
  • 600 ml vode
  • morska sol po okusu

Priprava brstičnega ohrovta s slanino in krompirjem

Nabran brstični ohrovt dobro pregledamo, odstranimo zunanje poškodovane liste in ga dobro operemo. Opran brstični ohrovt precedimo, da voda odteče in ga prerežemo na polovico.

Brstični ohrovt s slanino in krompirjem

Na drobno narežemo čebulo in česen, prekajeno slanino pa narežemo na tanke rezine.

Brstični ohrovt s slanino in krompirjem

V loncu skuhamo krompir, pri kuhanju pazimo, da se krompir ne razkuha, čas kuhanja je odvisen od debeline in vrste krompirja, kuhan krompir delno ohladimo in ga olupimo.

Najprej na olju rahlo prepražimo čebulo in česen, dodamo na tanke rezine narezano prekajeno slanino, premešamo in prepražimo 2 do 3 minute, nato dodamo kuhan in olupljen krompir, ki smo ga narezali na rezine debele 2 do 3 milimetre.

Dodamo še brstični ohrovt, dolijemo vodo, posolimo, ponovno premešamo, kuhamo 5 do 6 minut v nepokritem loncu in med kuhanjem večkrat premešamo.

Obrok je zelo gost, saj sestavine večji del vode popijejo, postrežemo ga v skodelici ali krožniku in ga potresemo z naribanim sirom parmezan.

Brstični ohrovt s slanino in krompirjem

Drobne glavice brstičnega ohrovta so odporne na mraz, v kuhinjah pa hitro poidejo. Lučka Glaser

Recepti za različne vrste ohrovta v različnih kombinacijah:

Za popolno kosilo pa vam priporočam še 15 odličnih, hitro pripravljenih juh:

  1. Zlata prežganka.
  2. Milijonska juha.
  3. Regratova juha.
  4. Porova kremna juha.
  5. Špargljeva kremna juha s krompirjem.
  6. Špargljeva juha.
  7. Paradižnikova juha z ribano kašo.
  8. Bobova kremna juha.
  9. Juha iz brokolija in bučk.
  10. Bučna juha s kapucinkami.
  11. Kremna juha iz stročjega fižola.
  12. Juha iz bučnih semen.
  13. Česnovi pski v juhi.
  14. Česnova kremna juha.
  15. Korenčkova kremna juha.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor