Brstični ohrovt s slanino in krompirjem
Brstični ohrovt s slanino in krompirjem je okusen, nasiten in kalorično bogat obrok, ki je najbolj primeren za kosilo, vsebuje veliko vitamina B, E, in C, kalija, fosforja, folno kislino ter betakaroten, magnezij in železo.
Priprava brstičnega ohrovta je zelo pestra, saj ga lahko pripravimo v juhi, ga popečemo, skuhamo in ga uporabimo kot prilogo raznim mesnim jedem. Kuhanje brstičnega ohrovta je včasih neprijetno, saj se po kuhinji razširi neprijeten vonj, zato ga skuhamo samo delno v nepokriti posodi, da se koncentracija žveplovih plinov ne povečuje.
Pripomočki za pripravo brstičnega ohrovta s slanino in krompirjem
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za brstični ohrovt s slanino in krompirjem
Za štiri osebe:
- 350 g brstičnega ohrovta
- 150 g prekajene slanine, pancete
- 500 g krompirja
- 110 g čebule
- 80 g naribanega sira parmezan
- 50 ml olja
- 3 stroke sesekljanega česna ali 2 žlički posušenega česna
- 600 ml vode
- morska sol po okusu
Priprava brstičnega ohrovta s slanino in krompirjem
Nabran brstični ohrovt dobro pregledamo, odstranimo zunanje poškodovane liste in ga dobro operemo. Opran brstični ohrovt precedimo, da voda odteče in ga prerežemo na polovico.
Na drobno narežemo čebulo in česen, prekajeno slanino pa narežemo na tanke rezine.
V loncu skuhamo krompir, pri kuhanju pazimo, da se krompir ne razkuha, čas kuhanja je odvisen od debeline in vrste krompirja, kuhan krompir delno ohladimo in ga olupimo.
Najprej na olju rahlo prepražimo čebulo in česen, dodamo na tanke rezine narezano prekajeno slanino, premešamo in prepražimo 2 do 3 minute, nato dodamo kuhan in olupljen krompir, ki smo ga narezali na rezine debele 2 do 3 milimetre.
Dodamo še brstični ohrovt, dolijemo vodo, posolimo, ponovno premešamo, kuhamo 5 do 6 minut v nepokritem loncu in med kuhanjem večkrat premešamo.
Obrok je zelo gost, saj sestavine večji del vode popijejo, postrežemo ga v skodelici ali krožniku in ga potresemo z naribanim sirom parmezan.
Drobne glavice brstičnega ohrovta so odporne na mraz, v kuhinjah pa hitro poidejo. Lučka Glaser
Recepti za različne vrste ohrovta v različnih kombinacijah:
- Brstični ohrovt z maslom.
- Najboljša enolončnica iz ohrovta.
- Listnati ohrovt s krompirjem.
- Narastek iz krompirja in ohrovta.
- Kodrolistni ohrovt z jajci.
Za popolno kosilo pa vam priporočam še 15 odličnih, hitro pripravljenih juh:
- Zlata prežganka.
- Milijonska juha.
- Regratova juha.
- Porova kremna juha.
- Špargljeva kremna juha s krompirjem.
- Špargljeva juha.
- Paradižnikova juha z ribano kašo.
- Bobova kremna juha.
- Juha iz brokolija in bučk.
- Bučna juha s kapucinkami.
- Kremna juha iz stročjega fižola.
- Juha iz bučnih semen.
- Česnovi pski v juhi.
- Česnova kremna juha.
- Korenčkova kremna juha.