Sarajevski kolač
Print Friendly, PDF & Email

Sarajevski kolač ali sarajevsko pecivo je odlična sočna in osvežilna sladica iz jabolk, orehov, zdroba ter za še večjo sočnost dodanega preliva iz pudinga. Sladica je enostavna za pripravo in primerna, da jo postrežete ob vsaki priložnosti.

Sarajevski kolač

Pripomočki za sarajevski kolač

  • ribežen
  • pekač velikosti 25 x 30 cm

Sestavine za sarajevski kolač

Za pekač 25 x 30 cm:

  • 70 g mletih orehov
  • 2 jajci
  • 170 g pšeničnega zdroba
  • 1 pecilni prašek
  • 130 g sladkorja
  • 1,5 dl mleka
  • 0,5 dl olja
  • 2 žlici ruma (opcijsko)
  • 500 g jabolk (očiščenih in naribanih)

Preliv iz pudinga:

  • 2 vanilin pudinga
  • 6 žlic sladkorja
  • 800 ml mleka
  • 100 g masla

Postopek za sarajevski kolač

V posodo natehtamo pšenični zdrob, sladkor in orehe. Odmerimo mleko in olje ter pripravimo še rum, jajca in pecilni prašek.

Sarajevski kolač

Vse sestavine dobro zmešamo. Jabolka olupimo, če so kupljena in jih naribamo na ribežen. Domača jabolka lahko naribamo kar z olupki.

Sarajevski kolač

Vse skupaj še enkrat premešamo in prelijemo v pekač, ki smo ga prej obdali s papirjem za peko. Pečemo v naprej ogreti klasični pečici 40 do 45 minut, na 190 °C. Ko je sarajevski kolač pečen, ga ohladimo.

Sarajevski kolač

Med tem po navodilih skuhamo dva vanilin pudinga: prašek dveh pudingov zmešamo s šestimi žlicami sladkorja in 1 dl mleka. Ostalo mleko zavremo in nato vanilijevo maso vlijemo vanj.

Sarajevski kolač

Puding delno ohladimo, a še v toplega vmešamo maslo. Mešamo toliko časa, da se maslo raztopi, nato s to pudingovo kremo prelijemo celotno pecivo.

Sarajevski kolač

Sarajevski kolač ohladimo, lahko ga tudi po vrhu posujemo s pestjo mletih orehov.

Sarajevski kolač

Dobro ohlajenega narežemo na poljubno velike kose in postrežemo. Primerno je za vse priložnosti, saj je res sočno, osvežilno in odličnega okusa.

Sarajevski kolač

Prijetno sladkanje! 😊

Ocena:
Skupaj: 42 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor