Zelenjavna priloga iz repe in krompirja
Zelenjavna priloga iz repe in krompirja je slastna sladkobna priloga iz koščkov različne zelenjave, ki je okusna in barvno zapeljiva, ko pa ji dodamo še košček svojega najljubšega mesa, je kosilo popolno.
Repa spada med korenovke in je doma v Evropi, je tudi sorodnica zelja. Najbolj je poznana repa okrogle oblike, dobimo pa na tržišču repe drugih oblik, ki pa se po okusu in sestavinah ne razlikujejo.
Shranjevanje repe je zelo različno, od kisanja, zasipnice in tudi v dovolj vlažnih hladnih kleteh, kjer nas repa počaka tudi do spomladi. Repa vsebuje veliko vitamina C, njeni listi pa vitamine A, C, K pa tudi kalcij in lutein, zato so mladi listi repe zelo okusni in koristni.
Pripomočki za pripravo zelenjavne priloge iz repe in krompirja
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo zelenjavne priloge iz repe in krompirja
Za štiri osebe:
- 750 g sveže repe
- 300 g krompirja
- 200 g čebule
- 150 g rdečega ali rumenega korenja
- 70 g pora
- 200 g pečene slanine
- 50 ml sončničnega olja ali svinska mast
- 200 ml vode
- sol po okusu
- poper po okusu
Priprava zelenjavne priloge iz repe in krompirja
Vso zelenjavo dobro operemo, krompir olupimo in narežemo na manjše kocke, repi odrežemo zeleni del in korenino, če je repa mlada, je ni potrebno olupiti, sicer jo in jo prav tako narežemo na kocke. Korenje ostrgamo, narežemo na kolobarčke, por pa razrežemo na rezance široke 1 cm; beli in zeleni del.
V loncu na olju prepražimo na drobno narezano čebulo toliko, da postekleni, dodamo na drobno narezano slanino, premešamo in pražimo še 2 do tri minute.
Prepraženi čebuli in slanini dodamo vso na drobno narezano zelenjavo, vodo in sol, premešamo, lonec pokrijemo in med občasnim mešanjem dušimo 25 do 30 minut, oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča.
Zraven tako pripravljene zelenjave, ki ji lahko dodamo tudi poper, lahko ponudimo vse vrste kuhanega, pečenega ali ocvrtega mesa in drugih mesnih izdelkov.
Vrnimo repo na krožnike, saj je bila dolgo časa zapostavljena. Lučka Glaser
Pa še nekaj receptov za pripravo različnih vrst mesa, ki se prileže omaki iz repe in krompirja:
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Ocvrta piščančja bedra.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Piščančji file na žaru.
- Pečen puran s krompirjem v pečici.
- File osliča v koruznem zdrobu.
- Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo.
- Postrvi na žaru.
- Pečena skuša.
- Telečja rebra iz pečice.
- Telečja rebra na posteljici iz zelenjave.
- Mesna štruca s sirom.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Slastna mrežna pečenka.
- Svinjski zrezki po dunajsko.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Mesni hlebčki
- Kuhanje domače šunke.
- Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.
- Kuhanje domačih mesenih prekajenih klobas.
- Jetrna klobasa.
- Govedina iz juhe.