Pražena čebula v masti
Print Friendly, PDF & Email

Pražena čebula v masti je shranek, ki si ga pripravimo takrat, ko nam začne doma shranjena čebula gniti, postane mehka in se na njej pojavijo zeleni poganjki.

Čebula je zelenjava, ki jo mora vsaka gospodinja imeti na zalogi, zato se velikokrat zgodi, da si pripravimo preveliko zalogo in nam zaradi neprimerne shrambe čebula začne propadati, s praženjem v masti pa si lahko čebulo shranimo za več mesecev in si pri pripravi obrokov tudi skrajšamo čas priprave, saj je čebula že prepražena.

Čebula je zelenjava, ki jo v kulinariki zelo pogosto uporabljamo in vsebuje veliko mineralov kot so magnezij, natrij, kalcij, kalij in fosfor, med drugim je tudi polna polifenolov, vitamina B6 in C.

Pripomočki za pripravo pražene čebule v masti

  • stekleni kozarčki z zavojčki

Sestavine za pripravo pražene čebule v masti

Za sedem 210 ml kozarcev:

  • 3000 g očiščene čebule
  • 720 ml čiste masti
  • sol po okusu

Priprava pražene čebule v masti

Zalogo čebule preberemo in pregledamo, da ugotovimo katero čebulo je potrebno takoj uporabiti, da nam ne propade.

Čebulo olupimo in odstranimo vse poškodovane in nagnite dele, kakor tudi zelene poganjke, če je čebula začela že poganjati. Zelenih poganjkov ne zavržemo, saj jih lahko uporabimo kot dodatek za pripravo solat, ali pa jih preprosto ponudimo kot prilogo pri mesnih narezkih.

Čebulo narežemo na tanke rezine, to storimo ročno ali s pomočjo multipraktika, malega gospodinjskega aparata.

V loncu segrejemo mast, da se stopi in takoj dodamo narezano čebulo in tudi posolimo.

Čebulo pražimo na zmernem ognju, med praženjem večkrat tudi premešamo in pazimo, da se čebula preveč ne zapeče, oziroma da preveč ne porjavi. Čas praženje je odvisen tudi od količine in moči ognja.

Čebulo praženo v svinjski masti še vročo polnimo v manjše, čiste steklene kozarce na kovinski podlagi, da nam ne počijo. Pri polnjenju pazimo, da je pražena čebula zalita v masti brez zračnih mehurčkov in da so kozarčki zaprti s pokrovčki, ki dobro tesnijo. Napolnjene kozarčke pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo, da se počasi ohladijo. Ohlajene napolnjene kozarce opremimo z etiketo, ki vsebuje podatke o času in vsebini shranka, tako pripravljene kozarce shranimo v temnem neogrevanem prostoru, odprt kozarec pa hranimo v hladilniku. Uporabnost tako shranjene čebule je najmanj tri mesece.

V vsak obrok se poleg ostalih sestavin podata tako čebula, kot meso, najbolj pa je okusno, če uporabimo oboje. Lučka Glaser

Pa še nekaj idej za uporabo pražene čebule v masti:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor