Prosena kaša s suhimi slivami in kislo smetano
Prosena kaša s suhimi slivami je sladkobnega okusa in so jo pripravljale že naše babice, da so nasitile svojo družino, saj je zelo nasitna in primerna za vse generacije. Z dodano kislo smetano pa postane še bolj nasitna in tudi kremasta.
Pripomočki za proseno kašo s suhimi slivami
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za proseno kašo s suhimi slivami in kislo smetano
Za šest oseb:
- 250 ml prosene kaše
- 200 g suhih sliv (češpelj)
- 1500 ml vode
- 40 g masla
- 200 g kisle smetane
- sol po okusu
- sladkor po želji
- 100 ml sesekljanih ali zdrobljenih orehov
Priprava prosene kaše s suhimi slivami in kislo smetano
Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, suhe slive za nekaj ur namočimo v vodi, najbolj primerno je, da jih namakamo preko noči. Namočene slive kuhamo v vodi v kateri so se namakale 5 minut, da se delno zmehčajo.
Nato jim dodamo kašo, ki smo jo splaknili pod tekočo vodo, posolimo in kuhamo še 15 do 20 minut, oziroma se prilagodimo navodilom proizvajalca prosene kaše, ki so navedena na embalaži. Prosena kaša se med kuhanjem zelo nabrekne in popivna vso vodo, tako da je zmes prosene kaše in suhih sliv zelo gosta.
Kuhano proseno kašo s slivami lahko ponudimo na krožniku ali v skodelici, otroci in sladkosnedci pa lahko še dodajo sladkor in tako obrok spremenijo v sladico.Obrok prosene kaše s slivami obogatimo s kislo smetano, da je jed bolj kremasta in potem potresemo še z mletimi ali grobo zdrobljenimi orehi.
Najprej si pripravimo zajtrk, če nam kaj ostane, pa ga lahko popolne hitro spremenimo v sladico. Lučka Glaser
Poleg se prileže skodelica čaja:
- Čaj iz jagod šisandre.
- Čaj iz jabolčnih olupkov.
- Čaj iz zlate rozge.
- Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo.
- Čaj iz špargljev.
- Lučka čaj.
- Čaj iz tavžentrože.
- Čaj iz ameriškega slamnika.
- Lučnik za čaj.
- Žajbelj za čaj in začimbo.
- Čaj iz kamilic.
- Čaj iz šentjanževk.
- Čaj iz lipovih cvetov.
- Čaj iz rožmarina.
- Čaj iz listov vinske trte.
- Čaj poprove mete.
- Bezgovo cvetje za čaj.
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
- Navadni pljučnik za čaj.
- Čaj iz smrekovih vršičkov.
- Čaj iz listov regrata.
- Čaj iz listov oljke.
- Čaj iz trobentic.
- Čaj za diabetike.
- Zdravilen čaj iz kopriv.
- Čaj iz kapucinke.
- Čaj iz plodov šipka.