Ajdovi žganci s tekočino od kuhanja
Print Friendly, PDF & Email

Ajdovi žganci, ki jih postrežemo skupaj s tekočino od kuhanja, so odlična sprememba za drugačno postrežbo in uživanje ajdovih žgancev. Tako so ajdove žgance jedli že nekoč, tekočino so poimenovali žgančevka, saj je tekočina polna mineralov, vitaminov, je okusna in kremasta. Ta tekočina je tudi čudovito nadomestilo za mleko.

Pripravila sem vam recept, ki vsebuje polovico ajdove moke in pšenične, tako pripravljeni žganci so manj grenki in so bolj svetli, da jih bodo otroci z veseljem jedli.

Ajdovi žganci s tekočino od kuhanja

Pripomočki za pripravo ajdovih žgancev s tekočino od kuhanja:

  • kuhinjski mešalnik za gnetenja testa

Sestavine za pripravo ajdovih žgancev s tekočino od kuhanja:

Za 4 osebe:

  • 300 g ajdove moke
  • 300 g pšenične moke tip 500
  • 15 g morske soli
  • 1 žlica olja po želji ali svinjske masti
  • 1500 ml vode

Postopek za pripravo ajdovih žgancev s tekočino od kuhanja:

Najprej odtehtamo moki in sol nato obe moki skupaj s soljo zmešamo.

Ajdovi žganci s tekočino od kuhanja

Lonec z vodo pokrijemo in pristavimo na štedilnik, ko voda zavre, stresemo pripravljeno moko v lonec in na sredini kupčka moke z ročajem kuhalnice naredimo luknjo, da se voda med vrenjem lahko dviguje tudi na sredini. Tako pokrito kuhamo na zmerni temperaturi 10 minut, da počasi vre. Potem kepo ajdovih žgancev v loncu obrnemo, da je sedaj spodnji del na vrhu in tako kuhamo še 10 minut.Ajdovi žganci s tekočino od kuhanja

S penovko vzamemo kuhano kepo žgancev iz lonca, jo damo v mešalnik in dodamo žlico olja ali masti, sedaj jih dobro zmešamo in zdrobimo, v primeru, da se še vedno kaže suha moka, dodamo še žlico tekočine od kuhanja žgancev. Nekoč so žgance mešali na roke s kuhalnico, kar lahko tudi poskusite.

Ko so žganci zdrobljeni, pogrejemo tekočino od kuhanja žgancev, žgančevko.

Ajdovi žganci s tekočino od kuhanja

Še vroče ajdove žgance naložimo v skledico ali v globok krožnik in še vročo žgančevko dodamo zraven žgancev, tako pripravljeno jed ponudimo našim najdražjim.

Ajdovi žganci s tekočino od kuhanja

Obujam recepte, ki so starejši in mi jih je zaupala moja teta Majda. Lučka Glaser

Velikokrat  zasledim, da se gospodinje sprašujejo, kaj pripraviti za zajtrke, zato sem izmed mojih receptov poiskala jedi za zajtrke, da bodo vaša jutra kulinarično raznovrstna in bogata:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor