Ajdovi žganci s tekočino od kuhanja
Ajdovi žganci, ki jih postrežemo skupaj s tekočino od kuhanja, so odlična sprememba za drugačno postrežbo in uživanje ajdovih žgancev. Tako so ajdove žgance jedli že nekoč, tekočino so poimenovali žgančevka, saj je tekočina polna mineralov, vitaminov, je okusna in kremasta. Ta tekočina je tudi čudovito nadomestilo za mleko.
Pripravila sem vam recept, ki vsebuje polovico ajdove moke in pšenične, tako pripravljeni žganci so manj grenki in so bolj svetli, da jih bodo otroci z veseljem jedli.
Pripomočki za pripravo ajdovih žgancev s tekočino od kuhanja:
- kuhinjski mešalnik za gnetenja testa
Sestavine za pripravo ajdovih žgancev s tekočino od kuhanja:
Za 4 osebe:
- 300 g ajdove moke
- 300 g pšenične moke tip 500
- 15 g morske soli
- 1 žlica olja po želji ali svinjske masti
- 1500 ml vode
Postopek za pripravo ajdovih žgancev s tekočino od kuhanja:
Najprej odtehtamo moki in sol nato obe moki skupaj s soljo zmešamo.
Lonec z vodo pokrijemo in pristavimo na štedilnik, ko voda zavre, stresemo pripravljeno moko v lonec in na sredini kupčka moke z ročajem kuhalnice naredimo luknjo, da se voda med vrenjem lahko dviguje tudi na sredini. Tako pokrito kuhamo na zmerni temperaturi 10 minut, da počasi vre. Potem kepo ajdovih žgancev v loncu obrnemo, da je sedaj spodnji del na vrhu in tako kuhamo še 10 minut.
S penovko vzamemo kuhano kepo žgancev iz lonca, jo damo v mešalnik in dodamo žlico olja ali masti, sedaj jih dobro zmešamo in zdrobimo, v primeru, da se še vedno kaže suha moka, dodamo še žlico tekočine od kuhanja žgancev. Nekoč so žgance mešali na roke s kuhalnico, kar lahko tudi poskusite.
Ko so žganci zdrobljeni, pogrejemo tekočino od kuhanja žgancev, žgančevko.
Še vroče ajdove žgance naložimo v skledico ali v globok krožnik in še vročo žgančevko dodamo zraven žgancev, tako pripravljeno jed ponudimo našim najdražjim.
Obujam recepte, ki so starejši in mi jih je zaupala moja teta Majda. Lučka Glaser
Velikokrat zasledim, da se gospodinje sprašujejo, kaj pripraviti za zajtrke, zato sem izmed mojih receptov poiskala jedi za zajtrke, da bodo vaša jutra kulinarično raznovrstna in bogata:
- Najbolj slastna jajčka, pečena na ocvirkih.
- Špinača z jajci.
- Super omleta iz kopriv.
- Omleta z lisičkami.
- Sladki jabolčni prigrizek – jabolka v srajčki.
- Bananine palačinke.
- Čemaževa omleta.
- Ajdove palačinke.
- Kajzerice s popečeno slanino in jajcem.
- Prosena kaša s suhimi slivami in kislo smetano.
- Slastni ajdovi žganci z vročim mlekom.
- Koruzno krompirjevi žganci z ječmenovo belo kavo.
- Močnik kuhan na vodi.
- Kamut z jogurtom.
- Mlečni riž s čokolado.
- Zdrav tahini ali sezamovo maslo.
- Zdrav humus, pripravljen klasično.
- Malinov namaz s skuto.
- Sardelni namaz, kot v vrtcu.
- Mesno zelenjavni namaz, kot v vrtcu.
- Bučni namaz s črno redkvico.
- Skutni namaz s kapucinkami.
- Gobova pašteta.
- Jajčni namaz.
- Česnov namaz.
- Namaz iz avokada in tune.