Sladki jabolčni prigrizek – jabolka v srajčki
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčni sladki  prigrizek – jabolka v srajčki so poslastica, ki jo lahko ponudimo ob vsaki uri, vsakem letnem času, in zmerom na nas deluje osvežujoče. Jabolka, ki jih ne olupimo obdržijo vso svojo vitaminsko in kalorično vrednost, zato je priporočljivo, da uporabimo doma pridelana jabolka.

Pripomočki za pripravo jabolk v srajčki

  • ni posebnih pripomočkov
  • modelčki za izrezovanje krofov (ni obvezno)

Sestavine jabolka v srajčki

Za dve osebi:

  • 2 jabolki sladke sorte
  • 250 g bele moke tip 500
  • 2 jajci
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • 100 ml mleka
  • 100 ml radenske
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 50 g masla
  • sol po okusu
  • marmelada po okusu

Postopek za pripravo jabolk v srajčki

V posodo stresemo moko in dodamo jajca, mleko, radensko, pecilni prašek, vanilin sladkor in cimet, vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gosto tekočo maso, ki jo še posolimo po svojem okusu.

Masa naj bo gosta, podobna kot za peko omlete.

Jabolki dobro operemo in ju narežemo na rezine debeline dva do tri milimetre. Pečke odstranimo, prav tako mušico in pecelj.

V ponvi segrejemo maslo, vanjo postavimo različno velike modelčke za oblikovanje krofov ali piškotov, v njih pa vlijemo pripravljeno maso, približno 1 centimeter visoko, čet takoj položimo narezana jabolka, v eni plasti in jih z žličko rahlo potisnemo, da se jabolka pokrijejo z maso, če je mase premalo, je dodamo toliko, da se jabolka prekrijejo.

Če na razpolago nimamo primerno velikih modelčkov, enostavno vlijemo maso v ponev in  vse skupaj obložimo z rezinami jabolka, za lažje obračanje pečemo v pokriti ponvi in tako jabolčni sladki prigrizek – jabolka v srajčki lahko razrežemo že v ponvi.

Ko so sladki jabolčni prigrizki – jabolka v srajčki pečeni po eni strani, odstranimo modelčke in jih jabolka v srajčki obrnemo, da jih popečemo še po drugi strani.

Lepo zapečene sladke jabolčne prigrizke – jabolka v srajčki ponudimo lahko skupaj z marmelado po lastni izbiri, sladko smetano ali pudingom.

Najbolj poznano slovensko sadje je jabolko, zato poskrbite, da ga večkrat uporabite tudi v kulinariki. Lučka Glaser

Nekaj idej kaj lahko popijemo ob jabolčnem sladkem prigrizku:

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor