Slastni ajdovi žganci z vročim mlekom
PrintFriendly and PDF

Tipična stara jed, značilna za Slovenijo, ki se vrača iz pozabe in jo strežejo v prestižnih restavracijah, ki ponujajo slovenske dobrote.  Ajdovi žganci z mlekom so okusen in zdrav obrok. Ajda je na zemlji današnje Slovenije pisno omenjena že okoli leta 1200, ki so jo imenovali  po staronemškem jeziku Haide, ki je sedaj po nemško Heide – ajda – ajd – pomeni pa pogan. Zaradi svoje kvalitete ajdove moke in sestavin je priporočljiva za  starejše ljudi, ljudi z diabetesom in ljudi, ki ne smejo uživati glutena. V tem receptu bom priporočala uporabo mleka z 1,5 mm (mlečne maščobe) in zato je obrok nizkokaloričen in odličen obrok za zajtrk ali večerjo. Žgance ponudimo lahko tudi k enolončnicamgobovi enolončnici, jo postrežemo zraven rumene kolerabe v omaki,…  Pri teh receptih je okusno, če ajdove žgance zabelimo z domačimi ocvirki. Vendar potem so bolj nasitni in visokoenergetski obrok – za pohode, delo, …

slastni-ajdovi-zganci-z-vrocim-mlekom

Slastni ajdovi žganci z vročim mlekom – pripomočki:

  • lonec s pokrovko
  • podolgovata kuhalnica
  • žlica
  • vilice
  • penovka
  • merica za tekočino
  • mešalnik
  • skleda
  • lonec za mleko

Slastni ajdovi žganci z vročim mlekom – sestavine:

Za 4 osebe

  • 1 l vode
  • 3/4 l ajdove moke
  • sol
  • 1 l mleka s 1,5 mm

Slastni ajdovi žganci z vročim mlekom – priprava:

Najprej pristavimo primerno velik lonec z osoljeno vodo na štedilnik, lonec pokrijemo, da voda hitreje zavre. Odmerimo moko, ko zavre voda, vanjo stresemo odmerjeno ajdovo moko (vso naenkrat), da nastane kepa. Pri tem pazimo, da ne prične kipeti (tekočina se lahko dvigne zaradi vretja in teče čez rob lonca). Ko voda ponovno zavre, naredimo z ročajem kuhalnice luknjo skozi kepo ajdove moke. Naj zmerno vre 10 minut potem s penovka in kuhalnico obrnemo kepo ajdove moke in pustimo vreti še na drugi strani 10 minut.

slastni-ajdovi-zganci-z-vrocim-mlekom

Ko je kuhano na obeh straneh, odstavimo s štedilnika in kepo ajdove moke s penovko in kuhalnico preložimo v posodo mešalnika. Tekočino od žgancev spravimo za dolivanje po potrebi. Mešalnik vklopimo na najnižjo hitrost in pustimo, da se premeša. Če se pokaže moka je premalo tekočine in jo počasi dodajamo iz lonca, kjer smo kuhali žgance. Vodo dodajamo počasi toliko časa, da se moka v žgancih ne pojavlja več.

Ideja
Če nam ostane tekočina od ajdovih žgancev jo lahko uporabimo za peko ajdovega kruha.

slastni-ajdovi-zganci-z-vrocim-mlekom

Ko smo temeljito premešali žgance, da je postala zmes brez vidnih grudic moke,  počakamo še kakšnih 5 minut, nato pa s podolgovato kuhalnico  in vilicami nadrobimo ajdove žgance v skledo.

slastni-ajdovi-zganci-z-vrocim-mlekom

V loncu segrejemo mleko. Nadrobljene ajdove žgance naložimo v manjše skledice in zalijemo z vročim mlekom. Pa dober tek.

slastni-ajdovi-zganci-z-vrocim-mlekom

Veliko kvalitetnih obrokov vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?