Čemaževa omleta
Pogled na zelene proge, ki se prepletajo v testu in za zraven še omamen vonj čemaževe omlete poskrbita, da postanemo lačni, ne glede na del dneva. Tako je čemaževa omleta primerna za zajtrk, kosilo ali večerjo.
Čemaž, ki ga poznamo kot divji česen najpogosteje najdete v bukovih gozdovih, kjer raste od marca do junija, cveti pa od aprila do maja in je trajnica, ki raste tudi na negozdnih območjih povsod po Evropi. Čemaža ni težko odkriti, saj raste zgoščeno in oddaja močan vonj po česnu, raste v gostih preprogah in nikoli osamljeno.
Pripomočki za pripravo čemaževe omlete
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo čemaževe omlete
Za štiri osebe:
- 50 g čemaža
- 2 jajci
- 300 g bele moke tip 500
- 1 pecilni prašek
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 200 ml mineralne vode z mehurčki (npr. Radenske)
- 2 žlici sončnega olja
- sol po okusu
Postopek za pripravo čemaževe omlete
Čemaž pred rezanjem na 2 do 3 mm široke rezance dobro operemo, saj so listi polni cvetnega prahu, ostankov listja in iglic. Posebno pozornost moramo nameniti listom čemaža, saj pri nabiranju lahko hitro pride do pomote, narava pa nudi tudi zelo podobne liste kot je čemaž in so lahko tudi strupeni.
V primerno veliko posodo vbijemo jajca, dodamo vse tekočine, moko, pecilni prašek in sol, vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko tekočo maso.
Dodamo še na drobno narezan čemaž, s stepalnikom dobro premešamo in pustimo stati približno eno uro, da se masa dobro prepoji in poveže.
V ponvi segrejemo olje, dodamo maso z narezanim čemažem in pečemo na zmernem ognju po obeh straneh, ker masa vsebuje veliko čemaža, moramo pri pečenju paziti, da se omleta ne zažge.
Lepo zapečena omleta s čemažem ne potrebuje nobenih dodatkov, da ohranimo vso aromo in okus po čemažu.
Spomladi ne smemo nikoli pozabiti na čemaž, saj kulinarika nudi veliko receptov za pripravo čudovitih obrokov iz čemaža. Lučka Glaser
Nasveti za uporabo čemaža v kulinariki:
- Čemažev pesto.
- Sanjski popki čemaža v kisu.
- Slastni špageti s čemažem in orehi.
- Smetanova omaka s čemažem.
- Radič s polivko iz čemaža.