Močnik kuhan na vodi
Print Friendly, PDF & Email

Močnik je zelo okusna slovenska hrana, tudi Kekec je jedel močnik kuhan na mleku, ki ga je skuhala Mojca. Močnik skuhamo na mleku, vodi, v juhi ali pa enolončnicah za zgostitev in popestritev okusov. Otrokom je najboljši, če ga skuhamo na mleku in potresemo s čokolado in sladkorjem. Juho z zakuho močnika pa morate poskusiti, če je še niste, saj je zelo okusna in postane kremasta in nasitna. Primerna tudi za večerjo. Za diabetike pa predlagam recept, močnik kuhan na vodi, ki je odličen. Za močnik lahko uporabimo belo, črno, koruzno ali ajdovo moko.

 

Slasten močnik na vodi – pripomočki:

  • lonec s pokrovko
  • skleda
  • vilice
  • kuhalnica
  • žlica
  • ura
  • štedilnik

Močnik kuhan na vodi – sestavine

Za 4 osebe:

  • 2 jajci
  • 300 g črne moke tip 110
  • 1/5 l  vode
  • sol
  • mleko 1,5 mm (količina po okusu)

Močnik kuhan na vodi – priprava:

V skledo stresemo moko in v sredini napravimo jamico. Vanjo zlijemo jajca, dobro zmešamo z vilicami, če pa želite v močniku manj grudic, jih lahko drobimo s prsti. Jaz grudice obožujem, zato jih ne drobim, prav pazim, da ostanejo velike. Lonec pristavimo na štedilnik, ga pokrijemo, da voda prej zavre.

MOČNIK kuhan NA VODI

Ko voda zavre, v vrelo vodo med stalnim mešanjem zakuhamo pripravljen močnik. Solimo in med večkratnim mešanjem kuhamo 10 minut.

MOČNIK NA VODI 1

In zakaj je ta močnik kuhan na vodi tako zelo slasten? Ker ga ohladimo in nato ohlajenega naložimo v skledice, potem pa močnik zalijemo z vročim mlekom. In ko jeste, je močnik hladen, mleko pa toplo. Super kombinacija!

močnik kuhan na vodi

 

Dober tek vam želi Lučka

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor