Močnik kuhan na vodi
Močnik je zelo okusna slovenska hrana, tudi Kekec je jedel močnik kuhan na mleku, ki ga je skuhala Mojca. Močnik skuhamo na mleku, vodi, v juhi ali pa enolončnicah za zgostitev in popestritev okusov. Otrokom je najboljši, če ga skuhamo na mleku in potresemo s čokolado in sladkorjem. Juho z zakuho močnika pa morate poskusiti, če je še niste, saj je zelo okusna in postane kremasta in nasitna. Primerna tudi za večerjo. Za diabetike pa predlagam recept, močnik kuhan na vodi, ki je odličen. Za močnik lahko uporabimo belo, črno, koruzno ali ajdovo moko.
Slasten močnik na vodi – pripomočki:
- lonec s pokrovko
- skleda
- vilice
- kuhalnica
- žlica
- ura
- štedilnik
Močnik kuhan na vodi – sestavine
Za 4 osebe:
- 2 jajci
- 300 g črne moke tip 110
- 1/5 l vode
- sol
- mleko 1,5 mm (količina po okusu)
Močnik kuhan na vodi – priprava:
V skledo stresemo moko in v sredini napravimo jamico. Vanjo zlijemo jajca, dobro zmešamo z vilicami, če pa želite v močniku manj grudic, jih lahko drobimo s prsti. Jaz grudice obožujem, zato jih ne drobim, prav pazim, da ostanejo velike. Lonec pristavimo na štedilnik, ga pokrijemo, da voda prej zavre.
Ko voda zavre, v vrelo vodo med stalnim mešanjem zakuhamo pripravljen močnik. Solimo in med večkratnim mešanjem kuhamo 10 minut.
In zakaj je ta močnik kuhan na vodi tako zelo slasten? Ker ga ohladimo in nato ohlajenega naložimo v skledice, potem pa močnik zalijemo z vročim mlekom. In ko jeste, je močnik hladen, mleko pa toplo. Super kombinacija!
Dober tek vam želi Lučka