Malinov namaz s skuto
Ko malinam dodamo še skuto, sladko smetano, med in maslo, dobimo čudovit namaz, ki so ga najbolj veseli otroci, pa tudi odrasli se ga ne branijo. Malinov namaz s skuto je prijetnega sladko kislega okusa.
Maline spadajo med jagodičevje in so bogat vir vitaminov A, B in C, vsebujejo pa tudi veliko železa, magnezija, fosforja, kalija ter veliko antioksidantov.
Pripomočki za pripravo malinovega namaza s skuto
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo malinovega namaza s skuto
Za 550 g malinovega namaza s skuto:
- 300 g malin, svežih ali zamrznjenih
- 200 g skute z 5% mm
- 50 g masla
- 20 g medu po izbiri
- 10 g sladkorja
- 200 ml smetane za stepanje 30% mm
Priprava malinovega namaza s skuto
Maline obiramo v suhem vremenu, da ne vsebujejo preveč vode in že med nabiranjem pazimo, da so brez pecljev smeti in drobnih žuželk. V skledo stresemo nabrane maline, dodamo skuto in maslo.
Vse skupaj z vilicami premešamo in pretlačimo, nato dodamo še med, ki ga dobro vmešamo v maso, da se lepo porazdeli. S paličnim mešalnikom ali metlico za stepanje pripravimo smetano, ki smo ji dodali sladkor in jo dodamo pripravljenim sestavinam.
Smetano rahlo ročno vmešamo v maso in namaz je pripravljen, da ga postrežemo. Tako pripravljen namaz je uporaben najmanj 3 dni če ga hranimo v hladilniku.
Malinov skutni namaz lahko namažemo na palačinke, ki jih zavijemo po svoji želji in na vse vrste kruha in pekovskega peciva, ki je lahko sladko ali slano.
Maline so same zelo okusne, posebno, če jih potresemo s sladkorjem, še boljše pa so, če naredimo namaz, ki ga lahko namažemo na kruh ali palačinko in ga jemo ob vsaki uri. Lučka Glaser
Naravni domači čaj, sok pa nam prežene žejo:
- Čaj iz melise.
- Čaj iz jabolčnih olupkov.
- Jabolčni kompot.
- Rabarbarin kompot.
- Kompot iz suhega sadja.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico.
- Breskov kompot za ozimnico.
- Vložene fige.
- Kosmulje v kompotu.
- Pasterizirane slive v kompotu.
- Češplje v vinu.
- V pečici pasterizirane češplje.
- Kompot iz grozdja.
- Kutinov kompot za ozimnico.
- Jabolčna čežana za ozimnico.
- Hruškova čežana brez sladkorja.
- Jagode v lastnem soku.
- Gosti sok iz vinogradniških breskev.
- Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa).