Špinača z jajci
Špinača z jajci je okusen in zdrav zajtrk, ki si ga moramo večkrat pripraviti, saj špinača vsebuje veliko vitaminov kot so: A, B1, B2, B6, C, E, K, folno kislino in veliko balastne snovi. Kalij, kalcij, magnezij in železo pa dopolnjujejo bogato vsebino te zelenjave, ki mora rasti na vsakem vrtu.
Pripomočki za pripravo špinače z jajci:
- ponev
- kuhalnica
- krožnik
- vilice
- štedilnik
- skleda za pranje in šokiranje
- cedilo
- žlica
- lonec
- štedilnik
- penovka
- sekljalnik
Sestavine za pripravo špinače z jajci
Za dve osebi:
- 200 g špinače (bodisi zamrznjene ali sveže)
- 4 jajca
- 2 žlice sončničnega olja
- sol po okusu
- poper po okusu
Postopek za pripravo špinače z jajci:
Špinačo lahko uporabimo svežo, ali zamrznjeno. Svežo špinačo obvezno blanširamo pred pripravo obroka tako, da v osoljeno vrelo vodo naložimo dobro oprane liste špinače, ki jo med mešanjem pustimo vreti 2 – 3 minute. Špinače nikoli ne damo kuhati v mrzlo vodo, da v špinači ostane kar največ koristnih snovi. Pravilno blanširana špinača ostane hrustljava in obdrži prvotno barvo in okus. Priporočljiv postopek za blanširanje: Špinača za ozimnico.
Če uporabljamo zamrznjeno špinačo, jo pred tem odtalimo.
V ponev vlijemo olje in dodamo špinačo, ki jo na zmernem ognju prepražimo 2 do 3 minute.
Na prepraženo špinačo dodamo jajčka in jih s kuhalnico dobro premešamo in na zmernem ognju pečemo, da so jajčka lepo pečena, to je 2 do 3 minute.
Špinačo z jajci posolimo in popopramo po okusu.
Serviramo na krožniku in zajtrk je pripravljen.
Pripravimo si zdrav okusen zajtrk in dan bomo preživeli v dobrem razpoloženju. Lučka Glaser
Zraven špinače z jajci priporočam:
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
- Črni kruh s kvasno solno emulzijo.
- Limonado z ingverjem.
- Čaj iz lipovih cvetov.