Ajdove palačinke
Ajdove palačinke so zaradi mešanice ajdove in bele moke rahle, mehke, dišeče z značilnim okusom po ajdi, ki je rahlo grenka. Prvotni recept izhaja iz Rusije, kjer so jih pekli v manjši velikosti, kakor je tudi v tem receptu predstavljeno.
Ajda je na zemlji današnje Slovenije pisno omenjena že okoli leta 1200, ki so jo imenovali po staronemškem jeziku Haide, ki je sedaj po nemško Heide – ajda – ajd – pomeni pa pogan. Zaradi kvalitete ajde, je ajdova moka priporočljiva za uživanje, saj vsebuje veliko vitamina D, ter vitamine iz skupine B in E, kakor tudi minerale: kalija, fosforja, železa, kalcija ter tudi vlaknine in kot takšna je zelo priporočljiva za prehrano starejših ljudi in ljudi z diabetesom, ker je lažje prebavljiva in se sladkor po zaužitju počasneje sprošča v organizmu.
Pripomočki za pripravo ajdovih palačink
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo ajdovih palačink
Za štiri osebe:
- 200 g ajdove moke
- 200 g bele moke tip 500
- 200 ml mleka
- 200 ml radenske
- 4 jajca
- 5 g sladkorja
- 5 g soli
- 4 žlice olja
- 1/4 žličke sode bikarbone
- rezine limone za dekoracijo
- jagode borovnic za dekoracijo
Postopek za pripravo ajdovih palačink
Najprej zmešamo ajdovo in pšenično moko in ju presejemo, da moka postane rahla in brez grudic.
V posodi zmešamo mlačno mleko in radensko, dodamo sol, sladkor in sodo bikarbono, ponovno premešamo, da se sol in sladkor stopita in med stalnim mešanjem dodajamo presejano moko, da dobimo tekoče testo, ki je gostejše kot za peko palačink in mu na koncu dodamo še olje.
Tako pripravljena masa naj počiva približno eno uro, da se moka dobro prepoji in se masa lepše razlije po segreti ponvi. Zaradi gostejše mase lahko ulivamo manjše palačinke in tako si tudi olajšamo obračanje, palačinke pa dobijo različne zanimive oblike.
Pri peki ajdovih palačink moramo paziti, da se palačinke preveč ne zapečejo in tako dobijo neugledno temno zažgano barvo in bolj grenak okus, zato je priporočljivo da se pečejo na zmernem ognju. Pečene palačinke lahko obogatimo z različnimi domačimi marmeladami:
- Robidova marmelada.
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.
- Marmelada iz črnega ribeza.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- Figova marmelada brez dodanega sladkorja.
- Jagodna marmelada z banano.
- Hitro pripravljena slivova marmelada.
- Breskova marmelada s stevio.
- Marelična marmelada s stevio.
- Breskova marmelada.
- Slivova marmelada za diabetike.
- Ribezova marmelada.
- Malinova marmelada.
Tudi če so manjše pa so rahle, dišeče z značilnim okusom po ajdi. Lučka Glaser