Krekerji s sirom in rožmarinom
Si kdaj zaželite nekaj slanega za prigriznit pa imate doma prazne police? Specite si sami krekerje s sirom in rožmarinom. So zelo enostavni za pripravo ter hitro pečeni, njihov okus vas bo pa prijetno presenetil. Pa poglejmo ta enostaven recept …
Pripomočki za krekerje
- pekač
- valjar
Sestavine za krekerje
- 100 g gladke moke tip 500
- 100 g pirine moke
- 1/2 žličke soli
- 1/2 popra
- 2 žlički suhega rožmarina
- 1/2 žličke česna v prahu
- 1/2 radenske
- 60 ml olivnega olja
- 100 ml vode
- 150 g sira po želji (jaz sem uporabila edamec)
Postopek priprave
Pečico prižgemo na 170°C (pečenje zgoraj – spodaj). V posodo dodajte obe moki ter premešajte. V dodatni posodici dodajte vse ostale suhe sestavine razen sira.
Nežno vse skupaj vmešajte v moko. Nato naribate sir ter ga dodate k suhim zmešanim sestavinam.
Sedaj dodamo še olje – premešamo. Ter na koncu še vodo ter dobro zgnetemo v testo. Vzamemo peki papir ter na njem zvaljamo testo na 3-4 mm debeline.
Izberemo svojo poljubno obliko krekerjev (jaz sem se odločila za kvadratne), ter testo narežemo na enakomerne koščke.
Ostanke lahko ponovno razvaljate ter oblikujete ali pustite nepravilne oblike. Preden gredo krekerji s sirom in rožmarinom v pečico, jih še narahlo nekajkrat preluknjate z vilico, da bo zrak lažje uhajal, krekerji bodo pa obdržali svojo obliko. Krekerje pečemo 30 minut, na 170°C (pečenje zgoraj – spodaj), vmes jih enkrat z lopatko obrnemo.
Po pečenju jih na rešetki ohladimo za nekaj minut, nato pa jih brez pregrehe pojemo. 🙂