Češplje v vinu
Češplje v vinu niso primerne za otroke, so pa poslastica za odrasle v vseh letnih časih in starejše so, bolj se prepojijo z vinom in njihova aroma in okus sta še bolj izrazita. Okus je zaradi dodanega sladkorja precej sladkoben, začimbe iz orienta pa so zapeljive in dajo češplji omamno aromo.
Češplje so polne vitaminov, saj vsebujejo skoraj vse vitamine B-kompleksa, kakor tudi beta karotena, vitamina K in E. Češplje so zelo primerne za pripravo pite, kompota, cmokov in omak, saj jih lahko kuhamo, pečemo, dušimo ali jemo surove.
Pripomočki za pripravo češpelj v vinu:
- kozarci s pokrovi
- ventilatorska pečica
Sestavine za pripravo češpelj v vinu
Za devet kozarcev po 720 ml:
- 4 kg češpelj
- 2500 ml rdečega vina, vrsta vina po želji
- 135 g belega sladkorja (15 g na kozarec)
- mleti klinčki po okusu
- mleti cimet po okusu
Postopek za pripravo češpelj v vinu
Naberemo si zrele češplje, ki so na otip že malo mehke, jim odstranimo peclje.
Dobro jih operemo v hladni vodi, stresemo jih na cedilo, da voda odteče in se delno posušijo.
Z zobotrebcem jih napikamo 5 do 6 krat in jih naložimo v kozarec, v kozarec jih ne natlačimo, da se sladkor, ki smo ga dodali (15 g v vsak kozarec) lepo porazdeli med med češpljami.
Dodamo še začimbi in zalijemo z vinom 2 do 3 milimetre do roba.
Kozarce tesno zapremo z nepoškodovanimi pokrovčki. V pekač od štedilnika naložimo napolnjene tesno zaprte kozarce in v pekač dolijemo vodo – 2 do 3 cm visoko. Ventilatorsko pečico segrejemo na 120 °C in vanjo damo pekač s kozarci, ko kontrolna lučka za temperaturo ugasne, češplje v vinu kuhamo še 1 uro, nato pečico ugasnemo in pustimo, da se kozarci ohladijo v pečici.
Ohlajene kozarce vzamemo iz pečice, jih obrišemo in opremimo z etiketami s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarce hranimo v temnem neogrevanem prostoru, njihova uporaba je najmanj 2 leti.
Ni nujno da češplje namočimo za žganje, lahko jih tudi namočimo v vinu in njihov okus bo še slajši. Lučka Glaser
Sadje lahko shranimo in izboljšamo po različnih postopkih:
- Pasterizirana naribana jabolka.
- .Pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Jagode v lastnem soku.
- Kompot iz grozdja.
- Hruškova čežana brez sladkorja.
- Kosmulje v kompotu.
- Kutinov kompot za ozimnico.
- Pasterizirane slive v kompotu.
- Vložene fige.
- Breskov kompot za ozimnico.
In še recepti za različne marmelade:
- Breskova marmelada na hitro.
- Borovničeva marmelada.
- Češnjeva marmelada.
- Robidova marmelada.
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.
- Marmelada iz črnega ribeza.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- Figova marmelada brez dodanega sladkorja.
- Jagodna marmelada z banano.
- Hitro pripravljena slivova marmelada.
- Breskova marmelada s stevio.
- Marelična marmelada s stevio.
- Breskova marmelada.
- Slivova marmelada za diabetike.
- Ribezova marmelada.
- Malinova marmelada.