Češplje v vinu
Print Friendly, PDF & Email

Češplje v vinu niso primerne za otroke, so pa poslastica za odrasle v vseh letnih časih in starejše so, bolj se prepojijo z vinom in njihova aroma in okus sta še bolj izrazita. Okus je zaradi dodanega sladkorja precej sladkoben, začimbe iz orienta pa so zapeljive in dajo češplji omamno aromo.

Češplje so polne vitaminov, saj vsebujejo skoraj vse vitamine B-kompleksa, kakor tudi beta karotena, vitamina K in E. Češplje so zelo primerne za pripravo pite, kompota, cmokov in omak, saj jih lahko kuhamo, pečemo, dušimo ali jemo surove.

Češpljev kompot v vinu

Pripomočki za pripravo češpelj v vinu:

  • kozarci s pokrovi
  • ventilatorska pečica

Sestavine za pripravo češpelj v vinu

Za devet kozarcev po 720 ml:

  • 4 kg češpelj
  • 2500 ml rdečega vina, vrsta vina po želji
  • 135 g belega sladkorja (15 g na kozarec)
  • mleti klinčki po okusu
  • mleti cimet po okusu

Postopek za pripravo češpelj v vinu

Naberemo si zrele češplje, ki so na otip že malo mehke, jim odstranimo peclje.

Češpljev kompot v vinu

Dobro jih operemo v hladni vodi, stresemo jih na cedilo, da voda odteče in se delno posušijo.

Češpljev kompot v vinu

Z zobotrebcem jih napikamo 5 do 6 krat in jih naložimo v kozarec, v kozarec jih ne natlačimo, da se sladkor, ki smo ga dodali (15 g v vsak kozarec) lepo porazdeli med med češpljami.

Češpljev kompot v vinu

Dodamo še začimbi in zalijemo z vinom 2 do 3 milimetre do roba.

Češpljev kompot v vinu

Kozarce tesno zapremo z nepoškodovanimi pokrovčki. V pekač od štedilnika naložimo napolnjene tesno zaprte kozarce in v pekač dolijemo vodo – 2 do 3 cm visoko. Ventilatorsko pečico segrejemo na 120 °C  in vanjo damo pekač s kozarci, ko kontrolna lučka za temperaturo ugasne, češplje v vinu kuhamo še 1 uro, nato pečico ugasnemo in pustimo, da se kozarci ohladijo v pečici.

Češpljev kompot v vinu

Ohlajene kozarce vzamemo iz pečice, jih obrišemo in opremimo z etiketami s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarce hranimo v temnem neogrevanem prostoru, njihova uporaba je najmanj 2 leti.

Češpljev kompot v vinu

Ni nujno da češplje namočimo za žganje, lahko jih tudi namočimo v vinu in njihov okus bo še slajši. Lučka Glaser

Sadje lahko shranimo in izboljšamo po različnih postopkih:

In še recepti za različne marmelade:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor