Kosmulje v kompotu
Print Friendly, PDF & Email

Kosmulje v kompotu so shranek, ki je primeren za uporabo tako v vročih poletnih dneh, kot hladnih zimskih, ko potrebujemo sadno vitaminsko osvežitev. Priprava kompota je enostavna in hitra, saj ne dodajamo nobenega sladkorja, začimb ali druge vrste sadja ali jagodičevja. Zaradi kratkega časa kuhanja kosmulje ne izgubijo svojega okusa, vonja, mineralov in vitaminov.

Pripomočki za pripravo kosmulj v kompotu:

  • posoda za nabiranje
  • nož
  • posoda za očiščene kosmulje
  • lonec
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • zajemalka
  • lij
  • stekleni kozarci s pokrovom
  • kuhinjska krpa ali brisača
  • etikete, pisalo

Sestavine za pripravo kosmulj v kompotu

Za dva kozarca 700 ml:

  • 400 g kosmulj različnih barv (zeleno, rumene in rdeče)
  • 700 ml vode

Postopek priprave kosmulj v kompotu

Pri nabiranju kosmulj moramo biti previdni, saj je grmičevje bodeče in si lahko hitro poškodujemo roke. Če kosmulje nabiramo sami in v čistem okolju jih ni potrebno prati. Sicer jih speremo in osušimo.

Kosmulje pregledamo, jim odstranimo pecelj in ostanek cveta in jih damo kuhati v hladno vodo ter počasi segrevamo in, ko nam voda skupaj s kosmuljami zavre, pustimo na zmernem ognju vreti štiri do pet minut, paziti moramo, da nam kosmulje ne počijo in se razkuhalo.

Čista kozarca z vrelim kompotom napolnimo do vrha s pomočjo lija in ju takoj tudi zapremo. Da nam kozarca ne počita, je priporočljivo, da ju polnimo na kovinski podlagi, tako nam kozarca predhodno ni potrebno segrevati. Ko kozarca zapremo, ju za dve do tri minute obrnemo na pokrovček, nato pa ju obrnemo nazaj in ju pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo in pustimo, da se počasi ohlajajta.

Ko sta kozarca ohlajena, ju opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarca shranimo v neogrevanem temnem prostoru. Rok uporabe kompota je najmanj eno leto.

Kar na vrtu vzgojimo in takoj ne pojemo, lahko tudi shranimo. Lučka Glaser

Tudi palačinke so slastne vse dni v letu:

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor