Kutinov kompot za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Kutinov kompot za ozimnico si pripravimo takrat, ko imamo na zalogi dovolj kutin in jih je potrebno shraniti, surove pa kutine niso primerne za uživanje. Sadež kutina je bogat z vitamini in minerali, zato je škoda, da jih zavržemo, saj jih lahko zelo koristno uporabimo v zimskem času. Kompot iz kutin lahko uporabimo za pripravo sadnih pit, slaščic ali pa jo ponudimo samostojno kot del obroka.

Kutine vsebujejo veliko vitaminov A, C, B1, B3 in minerale: kalcij, magnezij, kalij, baker, natrij, cink, železo in mangan, zato so zelo primerne tudi za pripravo raznih marmelad, slaščic in kompotov.


Pripomočki za pripravo kutinovega kompota za ozimnico:

  • posoda za pranje kutin
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočine
  • cedilo
  • deska za rezanje
  • nož
  • posoda za narezane kutine
  • lonec s pokrovko
  • štedilnik
  • zajemalka
  • lij
  • kozarci za vlaganje s pokrovom
  • odeja za pokrivanje kozarcev
  • etikete in pisalo

Sestavine za pripravo kutinovega kompota za ozimnico:

Za štiri kozarce po 720 ml:

  • 1500 g očiščenih kutin
  • 1 žlička citronke
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • 1/2 žličke mletega koriandra
  • 2000 ml vode
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 vrečki po 8 g vanilinega sladkorja

Postopek za pripravo kutinovega kompota za ozimnico:

Nasvet:

Če si želimo imeti bolj sladek kompot, dodamo sladkor po okusu.

Kutine dobro operemo, pri čemer uporabimo grobo kuhinjsko krpo, da odstranimo poprh, ki se nabere na kutinah. Razrežemo jih na štiri dele in jim odstranimo muho, pecelj in trdo sredico. Za pripravo kompota kutin ne olupimo, saj ima kutina v olupku in sredici največ vitaminov in mineralov.

Razrezane kutine na kuhinjski deski narežemo poljubno na manjše kocke, tako da imamo vse kutine narezane in pripravljene za kuhanje. Razrezane kutine imajo naravno temnejšo barvo že takoj pri rezanju.

Pripravimo si vse začimbe, ki jih bomo dodali pri kuhanju kutinovega kompota.

V lonec nalijemo vodo, dodamo na kocke narezane kutine, lonec pokrijemo in počakamo, da kutine zavrejo, nato dodamo vse začimbe in kuhamo na zmernem ognju v pokritem loncu še dvajset minut oziroma toliko časa, da so kutine mehke.

Kuhan kompot iz kutin napolnimo v čiste kozarce. Polnimo jih na kovinski podlagi, pomivalnem koritu ali na pladnju, da nam ne počijo. Uporabljati moramo nove pokrovčke, ki dobro tesnijo, da se kompot ne pokvari in tako uniči ves naš trud. Napolnjen pokrit kozarec za nekaj minut obrnemo in tako si zagotovimo obstojnost kompota v kozarcu.

Napolnjene navzgor obrnjene kozarce pokrijemo z odejico ali brisačo in jih pustimo pokrite 10 do 12 ur, da se počasi ohlajajo, najbolj enostavno je, da jih pustimo pokrite preko noči. Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarce shranimo v temnem neogrevanem prostoru. Njihova uporabnost je najmanj eno leto.

Čeprav je poznano, da kutine vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, jih premalo zaužijemo. Lučka Glaser

Zato preverite, kako se še lahko uporabi kutine:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor