Vložene fige
Vložene fige si lahko pripravimo, kot shranek za hladne zimske dni in jih ponudimo kot kompot, ali pa jih uporabimo pri pripravi sadnih solat. Fige v Sloveniji najbolj uspevajo v Goriških Brdih in Istri, pa tudi v drugih sončnih krajih. Fige so bogate z minerali kot so, kalcij, magnezij in kalij.
Fige vsebujejo veliko sladkorja, glukoze in fruktoze in malo organskih kislin, zato so zelo sladkega okusa, imajo visoko nasitno vrednost in smo pri uživanju fig zelo hitro tudi siti.
Pripomočki za vlaganje fig:
- cedilo
- lonec s pokrovko
- tehtnica
- posodica za merjenje tekočin
- štedilnik
- pečica
- pekač (35 x 40) cm, ali iz pečice
- kozarci s pokrovom
- etikete s pisalom
Sestavine za vlaganje fig
Za šest 900 ml kozarcev:
- 3000 g fig
- 80 g belega sladkorja
- 2000 ml vode
- voda za segrevanje kozarcev po potrebi
Postopek vlaganja fig
Fige preberemo in izločimo poškodovane in preveč zrele. Fig, ne namakamo v vodi, ampak jih samo splaknemo pod tekočo vodo.
V loncu segrejemo vodo in med vretjem dodamo sladkor, ko se sladkor stopi, lonec odstavimo s štedilnika in počakamo, da se sladka voda ohladi.
V čiste kozarce naložimo fige, jih zalijemo s sladko ohlajeno vodo in kozarce zapremo z novimi nepoškodovanimi pokrovčki. Napolnjene zaprte kozarce naložimo v pekač pečice v katerega smo nalili vodo, ki sega dva do tri centimetre visoko in jih v pečici segrevamo 2 uri na temperaturi 100 °C. Po končanem segrevanju kozarce pustimo v pečici, da se počasi ohlajajo in, ko so ohlajeni, jih vzamemo iz pečice, jih opremimo z etiketo z vsebino in časom shranka. Tako vložene fige so uporabne najmanj eno leto.
Tudi ob hladnem zimskem večeru se lahko posladkamo z čudovitimi sladkimi figami. Lučka Glaser
Da pa fige v naši shrambi niso preveč osamljene, jim lahko dodamo še drugo vrsto vloženega sadja:
- Pasterizirana naribana jabolka.
- Semena kapucink v kisu.
- Kosmulje v kompotu.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Jagode v lastnem soku.
- Kompot iz grozdja.
- Malinova marmelada.
- Ribezova marmelada.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- Pečene in pasterizirane bučke za ozimnico.
- Kutinov kompot za ozimnico.
- Sušenje jabolk.