Pasterizirane slive v kompotu
Print Friendly, PDF & Email

Pasterizirane slive v kompotu so čudovit shranek, ki ohrani okus sočnih, zrelih sliv v njihovi zrelosti, slive pa po tem postopku ostanejo kompaktne. Tako pripravljene pasterizirane slive v kompotu nam pomagajo, da zima hitreje mine, uporabimo jih za slivove cmoke, buhteljne z slivami in marmelado, pite,… jaz pa jih najraje uživam, kar tako v kompotu.

Slive dobro vplivajo na čiščenje črevesja in pomaga pri zaprtju, krepijo srce, večajo odpornost proti stresu, pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov,  100 gramov sliv vsebuje 45 kalorij, vitamine: A, C, D, B6, B 12 in minerale – kalcij, železo in magnezij.

Pripomočki za pripravo pasteriziranih sliv v kompotu

 • posoda za slive
 • posoda za pranje
 • cedilo
 • kozarci s pokrovom
 • lonec s pokrovom
 • štedilnik
 • prtiček ali krpa
 • etikete in pisalo

Sestavine za pripravo pasteriziranih sliv v kompotu

Za 6 kozarcev po 720 ml:

 • 2 kg sliv
 • 6 žlic sladkorja; 1 žlica sladkorja je 20 g (lahko pa pripravimo slive v kompotu, tudi brez dodajanja sladkorja)
 • 2 l hladne vode
Opomba avtorice
Točno koliko sliv lahko damo v en kozarček je odvisno od debeline sliv in tako je tudi količino vode težko določiti, v receptu je količina vode za srednje debele slive.

Priprava pasteriziranih sliv v kompotu

Slivam odstranimo pecelj in jih na hitro operemo tako, da jih damo v hladno vodo, da odpade vsa umazanija, dobro z roko premešamo in hitro poberemo iz vode ter naložimo v cedilo.

Tako oprane slive na tesno nalagamo v čiste kozarce, do vratu kozarca. Sladkor damo z žlico v kozarec, po svojih potrebah in okusu lahko več ali pa tudi brez dodajanja sladkorja. Odločitev, koliko boste dodajali sladkorja je od vašega življenjskega sloga oz. okusa.

S hladno vodo zalijemo slive s sladkorjem do roba vratu kozarca, da so slive prekrite z vodo in kozarčke dobro zapremo s čistimi nepoškodovanimi pokrovčki. Vsak kozarec malo potresemo, da se sladkor prične topiti. V velik lonec damo na dno prtiček iz blaga ali drugo krpo in nanj naložimo pripravljene zaprte kozarce s slivami za kompot. Kozarce zalijemo s hladno vodo do roba vratu kozarca, posodo pokrijemo s pokrovko in pristavimo na štedilnik. Temperaturo štedilnika nastavimo tako, da se prične voda počasi segrevati, ko zavre, kuhamo na zmerni temperaturi, da počasi vre 30 do 35 minut. Po kuhanju kozarce s shrankom pustimo v loncu z vročo vodo vred, pokrito, da se vse skupaj ohlaja 24 ur in so koazarci hladni, ko jih poberemo iz lonca.

Ohlajene vložene slive vzamemo iz lonca, počakamo, da se kozarčki osušijo ali pa jih obrišemo, potem pa opremimo z etiketo o času shranka in vsebini. Tako pasterizirane slive v kompotu so uporabne najmanj dve leti.

Kakšno leto je sadja več v izobilju in takrat si pripravimo več shrankov. Lučka Glaser

Preberite še nekaj receptov, kako uporabiti pasterizirane slive v kompotu:

In še kako lahko shranimo slive za ozimnico:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor