Kompot iz grozdja
Kompot iz grozdja je osvežilna poslastica za mrzle zimske dni, ko ga ponudimo kot slaščico po kosilu, ali samostojno ob nenapovedanih obiskih, ko smo v zadregi kaj gostom ponuditi. Jagode belega grozdja pri kuhanju ne spremenijo svoje oblike in jih zaradi kompaktnosti lahko uporabimo tudi za dekoracijo različnih pudingov, pripravo slaščic in sadnih solat. Vrsta belega grozdja za kuhanje kompota ni pomembna, važno je, da je grozdje dovolj zrelo in tako zrele grozdne jagode vsebujejo veliko sladkorja.
Pripomočki za kuhanje kompota iz grozdja:
- krožnik
- skleda
- cedilo
- lonec
- štedilnik
- lij
- zajemalka
- 2 kozarca 740 ml s pokrovčkom
- etiketa in svinčnik
- kuhinjska krpa ali odejica
Sestavine za kompot iz grozdja
Za dva 740 ml kozarca:
- 500 g belega grozdja
- 800 ml vode
- 2 žlici sladkorja
Postopek za kuhanje kompota iz grozdja:
Grozdne jagode previdno odtrgamo od pecljev in jih operemo v čisti vodi, groznih jagod ne namakamo v vodi, pri trganju in pranju pa moramo paziti, da se grozdne jagode ne zmečkajo in, da odstranimo vse slabe in nagnite, tako nam že samo pogled na lepe svetlo zelene grozdne jagode vzbudi apetit po sladici, ki jo bomo pripravili.
V loncu zavremo vodo, dodamo sladkor in, ko voda zavre, vanjo stresemo oprane grozdne jagode. Počakamo, da vse skupaj zavre in na zmernem ognju pustimo vreti 5 minut.
S pomočjo zajemalke in lija napolnimo čista kozarčka do vrha, kozarčkov ni treba segrevati, če ju polnimo na kovinski podlagi, drugače pa si pomagamo z žličko ki jo damo v kozarec, ko pa kozarec napolnimo, žličko odstranimo pred zapiranjem kozarca. Tako kozarec pri polnjenju ne bo počil. Ko sta kozarčka napolnjena, jih za nekaj minut obrnemo na pokrovček.
Ko kozarčka obrnemo nazaj v pravilen položaj, ju pokrijemo s kuhinjsko krpo ali odejico in pustimo, da se počasi ohlajata.
Ohlajena kozarčka opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času pripravljenega shranka in ju postavimo v čist, neogrevan prostor. Pravilno pripravljen in shranjen grozdni kompot je uporaben najmanj eno leto.
Tudi iz grozdja se da pripraviti čudovite sladice. Lučka Glaser