Češnjev kompot brez sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Češnjev kompot brez sladkorja je hitro pripravljen shranek, ki nam v času, ko je češenj na pretek nudi idealno rešitev za pripravo nizkokaloričnega shranka za jesenske in zimske dni.

Za zdrav način življenja nam svetujejo, da uporabimo čim manj sladkorja, zato sem pripravila češnjev kompot brez dodanega sladkorja. Okus češenj se zaradi toplotne obdelave zelo malo spremeni. Češnjev kompot lahko ponudimo pri zajtrku, po kosilu ali ob popoldanski kavici. Češnje so nizkokalorično živilo, saj 100 gramov tega okusnega sadeža vsebuje le 67 kalorij, vendar zelo sladke češnje vsebujejo tudi 10 do 15 odstotkov sladkorja.

Češnje so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Poleg vitamina C vsebujejo še vitamine A, B1, B2 in B6, železo, fosfor, bioflavonoide, elagično kislino in antocianine.

Pripomočki za pripravo češnjevega kompota brez sladkorja:

  • posoda za češnje
  • posoda za pranje
  • cedilo
  • 700 ml kozarci s pokrovom
  • lonec
  • štedilnik
  • etikete in pisalo

Sestavine za pripravo češnjevega kompota brez sladkorja:

  • češnje, količina odvisna od nabranih češenj ( za en kozarec 700 ml potrebujemo približno 500 g češenj)
  • voda

Postopek za pripravo češnjevega kompota brez sladkorja

Češnje pregledamo, da niso nagnite in poškodovane, saj nagnita češnja nam lahko pokvari shranek v kozarcu. Češnjam odstranimo peclje in jih dobro operemo ter jih damo na cedilo, da voda odteče. Koščic ne odstranimo, saj dajo kompotu posebno dodatno aromo.

Kozarce predhodno dobro operemo, da so čisti, za pokrovčke je priporočljivo, da vedno uporabimo nove, da dobro tesnijo. Tudi pokrovčke speremo pod tekočo vodo. Kozarcev in pokrovčkov predhodno ni potrebno segrevati, ker se segrejejo med postopkom pasterizacije, ko so češnje v kozarcu. Češnje nalagamo v kozarce do roba in jih zalijemo z vodo.

 

Kozarce naložimo v lonec, na dno katerega smo položili kuhinjsko krpo in zalijemo z vodo do višine 3/4 kozarca, vse skupaj segrevamo do 100 °C , približno 25 – 30 minut. Voda v loncu, v katerem so kozarci, mora začeti počasi vreti in naj v pokritem loncu vre 25 – 30 minut. Kozarce po segrevanju pustimo v loncu, da se počasi ohlajajo.

Naslednji dan vzamemo ohlajene kozarce s češnjevim kompotom iz lonca, jih obrišemo in opremimo z etiketami, na katere napišemo vsebino in datum shranka, ter tako pripravljen kompot shranimo v temnem, zračnem prostoru. Tako pripravljen češnjev kompot stoji v hladni shrambi lahko tudi 3 leta, ko pa kozarec odpremo, je potrebno kompot uporabiti v 24 urah.

Vzemite si čas za pripravo te dobrote. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor