Pasterizirana naribana jabolka
Print Friendly, PDF & Email

Pasteriziranje naribanih jabolk je način, kako si pripraviti shranek iz jabolk v času, ko imamo na zalogi preveč jabolk, ki niso primerna za ozimnico, ali pa so bila pri padcu z drevesa udarjena in tako niso primerna za shranjevanje, v zamrzovalniku pa nam je zmanjkalo prostora. Uporaba naribanih jabolk je zelo dobrodošla v zimskem času, ko se odločimo za pripravo jabolčnih pit ali jabolčnega zavitka, iznajdljiva gospodinja pa jih bo uporabila še za kakšen drug zanimiv in okusen priboljšek.

Jabolka vsebujejo zelo malo kalorij, so nasitna in zato so idealna za zdrav način življenja, saj jih lahko zaužijemo ob vsakem delu dneva. Poznana so po svoji nizki kaloričnosti, z zelo malo maščobe in sladkorja, ima pa veliko vitamina C in A.

Pripomočki za pripravo pasteriziranih jabolk.

  • posoda za pranje jabolk
  • cedilo
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhinjski rezalnik
  • kozarci za vlaganje s pokrovčki
  • pekač iz pečice
  • pečica

Sestavine za pripravo pasteriziranih jabolk:

  • jabolka, količina mora biti primerna številu in velikosti kozarcev
  • voda, za umivanje jabolk in za dodajanje v kozarce

Postopek za pripravo pasteriziranih jabolk:

Jabolka najprej dobro operemo. Priporočljivo je, da uporabimo jabolka različnih sort – tako sladka in kisla.

Jabolka razrežemo na večje kose, odstranimo sredico in pecelj in jih na ročnem kuhinjskem rezalniku naribamo na modelu za ribanje repe. Če so jabolka nabrana na domačem vrtu in vemo, da niso uporabljena nobena škropiva, jih ni potrebno lupiti.

Kozarce napolnimo z naribanimi jabolki tako, da naribana jabolka dobro natlačimo v kozarec vse do vratu kozarca in na koncu jabolkom v kozarcu dolijemo toliko vode, da so naribana jabolka prekrita z njo. Pri dolivanju vode moramo vedno počakati deset do petnajst minut, da se voda razlije in razporedi med naribanimi jabolki v kozarcu in nato po potrebi še malo dolijemo.

Napolnjene kozarce dobro zapremo z novimi nepoškodovanimi pokrovčki, jih naložimo v pekač in damo v hladno pečico, pri tem pazimo, da se kozarci med seboj ne dotikajo. V naložen pekač s kozarci nalijemo hladno vodo v višini 1,5 do 2 centimetra.

Temperaturo v ventilatorski pečici nastavimo na 100° C  in, ko nam kontrolna lučka na pečici pokaže, da je pečica s kozarci segreta na določeno temperaturo (100 °C), segrevamo kozarce na tej temperaturi še 45 minut. Po 45 minutah pečico ugasnemo in kozarce pustimo v pečici, da se ohladijo, to je približno 24 ur.

Ko so kozarci ohlajeni, jih poberemo iz pečice in jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako pripravljena jabolka so uporabna najmanj eno leto. Ko kozarec odpremo, moramo porabiti vsa naribana jabolka iz kozarca.

Ko imamo najmanj časa, uporabimo za pripravo svoje priljubljene jabolčne slaščice pasterizirana naribana jabolka. Lučka Glaser

Uporaba jabolk je zelo pestra, preberite nekaj mojih nasvetov:

Ocena:
Skupaj: 47 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor