Jagode v lastnem soku
Print Friendly, PDF & Email

Jagode v lastnem soku so še eden izmed načinov kako jagode shraniti za kasnejši čas. Priprava je s pomočjo mikrovalovne pečice enostavna in hitra, saj v današnjem tempu življenja velikokrat nimamo časa za shranjevane sadja na način, pri katerem potrebujemo veliko časa.

Jagode si lahko shranimo tudi s pomočjo mikrovalovne pečice in tako bomo kasneje, v hladnih dneh imeli pripravljen shranek za pripravo in dekoracijo svojih najljubših slaščic ali peciva. Najslajše so jagode z domačega vrta, pri nabavi v trgovini, pa moramo biti pazljivi, da so na pogled sveže, brez nagnitih in nezrelih jagod, tudi umivanje mora biti temeljitejše, saj so zaradi transporta plodovi velikokrat zaščiteni z raznimi zaščitnimi sredstvi. Jagode gojijo po celem svetu, najbolj pa uspevajo v toplejših krajih, s pomočjo zamrzovanja pa so dostopne celo leto.

Jagode so nizkokalorične, saj ima 100 g jagod samo 27 – 30 kalorij, vsebujejo pa veliko vitamina C, nekaj vitamina A in K, beta karotena, različne sadne kisline, nekaj folne kisline, veliko pa železa, natrija, kalija, mangana, fosforja, nekaj tudi kalcija.

Pripomočki za pripravo jagod v lastnem soku:

  • posoda za pranje jagod
  • cedilo
  • 4  kozarce 300 ml za vlaganje s pokrovčki
  • mikrovalovna pečica
  • etikete, pisalo
  • silikonski čopič

Sestavine za pripravo jagod v lastnem soku

Za dva 300 ml kozarca:

  • jagode, zrele v količini za 4 kozarce po 300 ml

Postopek za pripravo jagod v lastnem soku

Jagode dobro pregledamo, odstranimo vse nagnite in nezrele jagode in jih dobro operemo, odstranimo jim tudi peclje in jih tako pripravimo za nalaganje v kozarce. Število in velikost kozarcev izberemo, glede na količino nabranih jagod, ki jih nameravamo vložiti, važno je, da vedno pripravimo dvojno količino enakih kozarcev.

Očiščene jagode naložimo v kozarce in jih nepokrite damo v mikrovalovno pečico  za 8 – 10 minut na najbolj vročo nastavitev, med segrevanjem moramo paziti, da jagode ne zavrejo in prekipijo v kozarcu.

Zaradi segrevanja se jagode v kozarcu skrčijo na polovico, še vroče pretresemo skupaj in tako dobimo dva polna kozarca.

Pokrovčke razkužimo z rumom ali drugo žgano pijačo in nato še vroče kozarce zapremo, priporočljivo je, da vedno uporabimo nove pokrovčke, saj že uporabljeni ne zagotavljajo sigurnega zapiranja in tako se lahko zgodi, da je bil ves naš trud zaman. Kozarce z vloženimi jagodami postavimo na miren prostor v kuhinji, kjer jih pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se počasi ohlajajo preko noči.

Ko so kozarci ohlajeni, jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka.

Naj omenim še to, da jagod v lastnem soku drugače kot po tem postopku, ki sem ga opisala zgoraj, še nisem pripravljala, tudi v literaturi nisem zasledila kakšnega drugačnega postopka, brez uporabe mikrovalovne pečice.

Jagode so kot ljubezen, obe sta sladki in nepozabni. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor