Polžki s kakavom
Polžki s kakavom so odlični piškoti s krasnim vzorcem. So hrustljavi, primerni za vsako priložnost, ob kavi, ob praznikih …
Pripomočki za pripravo polžkov s kakavom
- pladenj, ki pride s pečico
Sestavine za pripravo polžkov s kakavom
Za skupno testo
- 250 g masla
- 300 g večnamenske moke
- 130 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- ščep soli
- ščep pecilnega praška
Za dodatek v razdeljeno testo
- 15 g kakava v prahu
- 20 g moke
Postopek za pripravo polžkov s kakavom
Začnemo tako, da v primerno posodo odmerimo moko, posolimo in dodamo ščepec pecilnega praška. Premešamo kar z žlico. V moko naredimo jamico in dodamo še dobro zmehčano maslo, jajce in sladkor v prahu. Z rokama vgnetemo testo.
Ko je vgneteno, ga razdelimo na dva enako težka kosa. Pri tem si pomagamo s kuhinjsko tehtnico.
V en kos testa dodamo kakav, v drugi kos pa moko, da bosta gostoti obeh enaki. Vgneteno dve krogli testa.
Oba kosa testa razvaljamo na približno enaka pravokotnika, na debelino dveh milimetrov.
Temno testo rahlo premažemo z vodo in takoj položimo nanj še svetlo testo. Biti moramo precej pazljivi, saj je dobro, da pade svetlo testo točno na temno, ker ga je v nasprotnem primeru težko prestavljati. Obe plasti testa položimo na peki papir.
Zavijemo v rolo, pri tem si pomagamo s peki papirjem in postavimo za 15 minut v zamrzovalnik, da ga kasneje lažje narežemo.
Pripravimo si pekač, na katerega položimo peki papir. Rolo testa z nožem narežemo na štiri milimetre debela kolesca. Nož samo potiskamo navzdol. Kolesca polagamo na pekač z manjšim razmakom, saj med peko polžki s kakavom narastejo.
Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo ventilatorsko 14-15 minut.
Po pečenju jih predenemo na krožnik in počakamo, da se ohladijo. Naj tekne!