Figova marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Figova marmelada je zelo okusna, sladka in ima značilen vonj po figah, ki vsebujejo veliko sladkorja, glukoze in fruktoze, ter minerale kot so kalcij, magnezij in kalij. Fige v Sloveniji najbolj uspevajo v Goriških Brdih in Istri, pa tudi v drugih sončnih krajih.

Zaradi veliko sladkorja, ki ga fige vsebujejo lahko pri pripravi figove marmelade zmanjšamo dodani delež sladkorja in tako pripravimo marmelado, ki bo vsebovala večji delež naravnega sladkorja.

Pripomočki za pripravo figove marmelade:

  • skleda
  • cedilo
  • lonec
  • tehtnica
  • štedilnik
  • palični mešalnik
  • žlica
  • kozarec
  • lij
  • posodica za merjenje tekočin
  • kozarci s pokrovom
  • etikete s pisalom
  • brisača za pokrivanje

Sestavine za pripravo figove marmelade

Za osem 210 ml kozarcev:

  • 2000 g fig
  • 50 g Želina 3:1 (ali podobnega želirnega sredstva)
  • 160 g belega sladkorja
  • 100 ml vode

Priprava figove marmelade

Izberemo samo fige, ki so zrele in jih pri umivanju ne namakamo v vodi, ampak jih samo splaknemo pod tekočo vodo in jih pustimo na cedilu, da voda odteče. Fige razrežemo na manjše kose in jih damo v lonec, dolijemo vodo in lonec postavimo na štedilnik.

Fige kuhamo približno petnajst do dvajset minut, da se zmehča tudi olupek fig, nato jih s paličnim mešalnikom sesekljamo.

V kozarcu zmešamo Želin in sladkor in ga med stalnim mešanjem počasi dodajamo sesekljanim figam in nadaljujemo s kuhanjem še deset minut.

Pripravimo si čiste kozarce in pokrovčke in začnemo polniti figovo marmelado, če kozarcev nismo predhodno segrevali, je priporočljivo, da jih polnimo na kovinski podlagi, da nam ne počijo. Napolnjene kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovček, nato pa jih naložimo v razmaku dva do tri cm, da se enakomerno ohlajajo in jih pokrijemo z brisačo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako kuhana figova marmelada shranjena v neogrevanem temnem prostoru je uporabna najmanj dve leti.

Fige so  najbolj obstojne, če jih spremenimo v marmelado. Lučka Glaser

Različne marmelade nam popestrijo zajtrk, slaščice in pekovska peciva:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor