Velikonočni češki kruh
Velikonočni češki kruh, je kvašen, boljši sladek kruh z rozinami, ki je enostaven za pripraviti. A ne le za velikonočne praznike, lahko ga spečemo tudi za druge priložnosti, ko hočemo ponuditi boljši kruh.
Za veliko noč gospodinje spečejo različne vrste boljših kruhov, ki pa so različno sladki, mednje spadajo: mlečen bel kruh, bel kruh z drožmi, poprtnik – božični kruh, koruzni kruh, … In seveda tudi velikonočni češki kruh. Naj letošnje praznike obogati vašo mizo z dobrotami.
Pripomočki za pripravo velikonočnega češkega kruha
- pekač iz pečice
- mešalnik za mešanje testa, lahko testo zamesimo tudi ročno
Sestavine velikonočni češki kruh
Za 2 hlebčka po 630 g:
Za kvasec:
- 4 žlice toplega mleka
- 6 g suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica pšenične moke tip 500
Za testo:
- 670 g pšenične moke tip 500
- 375 ml mleka
- 25 g sladkorja
- 100 g masla
- 12 g morske soli
- 1 žlička naribane bio limone
- pol žličke naribanega muškatnega oreščka
- 100 g rozin
- 1 jajce za premaz
Priprava velikonočnega češkega kruha
V lončku zmešamo kvas, sladkor, toplo mleko in moko, da se nam pripravi kvasec in pustimo vzhajati okoli 15 minut, vzhajanje kvasca (in tudi velikonočnega češkega kruha) je odvisno tudi od toplote prostora.
Medtem, ko kvasec vzhaja, presejemo moko in jo damo v posodo, kjer bomo zamesili testo, del moke shranimo v drugi posodi, to je okoli 20 g za valjanje in gnetenje.
V kozici pogrejemo mleko, v njem stopimo maslo, dodamo sladkor, sol, naribano limonino lupinico in muškatni orešček, vse skupaj premešamo, da se sol in sladkor stopita, temperatura sestavin naj bo mlačna okoli 30 °C.
V moki naredimo vdolbino in vanjo zlijemo tekoče sestavine iz kozice in kvasec, vse sestavine umesimo v testo, ki ga stepamo 15 minut z mešalnikom ali pa z roko, nato dodamo rozine.
In ponovno dobro pregnetemo, da se rozine enakomerno porazdelijo v testu. Posodo s testom pokrijemo s kuhinjskim prtičkom in pustimo vzhajati 1 uro.
Ko je velikonočni češki kruh lepo vzhajal, ga preložimo na kuhinjsko površino, ki smo jo posuli z moko in testo razdelimo na dva dela (jaz najraje kar stehtam). Vsak hlebček lepo zgnetemo v okroglo obliko in damo ponovno vzhajati v posodo, ki jo pokrijemo s kuhinjskim prtičkom.
Hlebčka pustimo vzhajati 1 uro, nato češki kruh nežno preložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
V posodo vbijemo jajce in ga s čopičem dobro premešamo, nato oba hlebčka premažemo z jajcem.
Z nožem vsak hlebček, ki je premazan z jajcem, prerežemo po sredini navzkriž in ju damo v ogreto navadno pečico na na 200 °C za 10 minut, nato znižamo temperaturo na 180 °C in pečemo še 40 minut, med peko opazujemo velikonočni češki kruh, če se nam hoče na vrhu preveč zapeči, ga pokrijemo s peki papirjem in s tako pokritem, nadaljujemo peko.
Pečen velikonočen češki kruh ohladimo na kovinskem podstavku, da se lepo enakomerno ohladi.
Ohlajen velikonočni češki kruh postrežemo ob velikonočnih dobrotah, lahko pa tudi kot pecivo.
Velikonočni češki kruh me je prijetno presenetil z dobrim okusom in izgledom. Naj tudi vas. Lučka Glaser
Pripravila sem vam povezave, do receptov za različne pirhe in drugih velikonočnih dobrot:
- Velikonočni pirhi z naravno barvo – orehovi listi
- Barvanje jajčk s teranom.
- Velikonočni pirhi z naravno barvo – v čebulnih olupkih.
- Barvanje pirhov z naravnimi barvami (robidnicami).
- Beljenje jajc za pirhe.
- Barvanje pobeljenih jajc.
- Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.
- Kuhanje domače šunke.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Hrenova omaka.
- Francoska solata s šunkarico.
- Krompirjeva solata.
- Potica iz suhih sliv.
- Potratna potica.
- Nočna lešnikova potica.
- Nočna orehova potica.
- Hitro pripravljena orehova potica.
- Sadna potica z nadevom iz hrušk.
- Ocvirkova potica.
- Drobnjakova potica.
- Pehtranova potica.
In, če vam bo ostalo kaj pirhov: