Limonina lupina za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Limonino lupino, ki jo pripravimo in shranimo kot začimbo, uporabimo za aromo in okus pri pripravi različnega peciva in tudi sokov. Pri pripravi nastrganih limoninih lupin za začimbo moramo obvezno uporabljati BIO limone, to so ekološko pridelane limone brez škropljenja in zaščite za daljši obstoj.

Veliko ljudi limonino lupino ali olupek, kot ga nekateri imenujejo, zavržejo, ker ne vedo, kako vsestransko in koristno je uporabna. Lupina limone vsebujejo več vitamina C in A, koristnih mineralov, magnezija, kalija in kalcija, kot pa sok limone. In zelo enostavno jo lahko shranimo za kasnejši čas.

Pripomočki za pripravo limonine lupine za začimbo

  • strgalo
  • manjši kozarčki s pokrovčki, ki dobro tesnijo

Sestavine za pripravo limonine lupine za začimbo

Količina primerna našim potrebam

  • olupki BIO limon

Priprava limonine lupine za začimbo

Limone namočimo v hladno vodo in jih s pomočjo grobe kuhinjske krpe dobro operemo, zbrišemo jih s čisto kuhinjsko krpo in počakamo, da se se posušijo in lupine ne vsebujejo več vlage.

Da lažje ostrgamo lupino uporabimo cele limone in jih na kuhinjskem strgalu ostrgamo. Pri tem smo pozorni, da nastrgamo samo rumeni del.

Nastrgano lupino razgrnemo na krožniku ali pladnju in jo posušimo kar v kuhinji, če pa je poletno vroče vreme, pa tudi na zraku v senci.

Ideja
Za lepši izgled in prijetnejšo aromo, lahko zraven dodamo tudi kakšno nastrgano lupino BIO pomaranče, ki jo prirpavimo na enak način kot limone.

Nastrgano in posušeno mešanico lupine limone (in pomaranče) shranimo v kozarčku s pokrovom, ki se tesno zapira. Kozarček opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Uporabnost tako pripravljenih lupin je najmanj eno leto.

Pecivo brez nastrgane lupine limone je enako, kot juha brez soli. Lučka Glaser

Preberite ideje, kje lahko uporabimo limonino lupinico:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor