Velikonočni pirhi z naravno barvo – v čebulnih olupkih
Print Friendly, PDF & Email

Barvanje velikonočnih pirhov z naravno barvo, v čebulnih olupkih, je že dolgo poznan način za barvanje jajc, saj se v vsakem gospodinjstvu čez leto nabere dovolj čebulnih olupkov, da si lahko pripravimo čudovite velikonočne pirhe. Da pa je košarica pirhov še bolj zanimiva, lahko uporabimo tudi druge načine barvanja s pomočjo različnih rastlin in domačih pridelkov, ki vsebujejo veliko barvila kot so: rdeča pesa, špinača, vino teran, robidnice

Barvanje velikonočnih jajc, ki simbolično prikazuje novo življenje v pomladnem času, ko se prebuja tudi narava, so poznali že v času Perzijcev, Egipčanov, Grkov, Galcev in Rimljanov.

Pripomočki za barvanje pirhov v čebulnih olupkih

  • ni posebnih pripomočkov

Za barvanje pirhov v čebulnih olupkih potrebujemo

Za približno 12 pirhov:

  • 50 g čebulnih olupkov
  • 2 filter vrečki črnega čaja
  • rastline nabrane v naravi ali vrtu
  • plastične mrežice (od pakiranja česna, čebule…)
  • 1 žličko surovega masla ali masti

Postopek barvanja pirhov čebulnih olupkih

V naravi ali na vrtu naberemo različne vrste rastlin od listov do cvetov, ki jih bomo uporabili za dekoracijo pri pripravi velikonočnih pirhov, rastline nabiramo tik pred uporabo, da ostanejo sveže.

Jajca, ki jih bomo kuhali, morajo ibiti sobne temperature, da nam med kuhanjem ne razpokajo, če so jajca umazanam jih tudi operemo v mlačni vodi, osušena čista jajca položimo na plastično mrežico in dodamo zelišče ali rožico po želji.

Mrežico na jajcu napnemo in jo zavežemo, tako imamo jajca pripravljena za kuhanje in barvanje.

Čebulne olupke vestne gospodinje, ki načrtujejo barvanje velikonočnih pirhov shranjujejo čez celo leto, čajne filter vrečke pa lahko nabavijo v vsaki prehrambeni trgovini.

V lonec damo čebulne olupke, dodamo še filter vrečki črnega čaja in zalijemo z vodo in pustimo namakati približno eno uro, jajca naložimo v drugi primerno veliki lonec in jih prelijemo z namočenimi čebulnimi olupki, če jajca niso pokrita z vodo jo še dodamo, saj morajo biti jajca pred kuhanjem povsem prekrita z vodo. Jajca kuhamo na zmerni temperaturi 12 do 15 minut, nato jih odstavimo iz štedilnika in pustimo, da se ohlajajo v pokritem loncu, saj se v tem času intenzivnost barve še poveča.

Delno ohlajena jajca vzamemo iz lonca, jih odvijemo in odstranimo zelišča, pokazali se bodo čudoviti vzorci rastlin in mrežice. Ko so jajca, ki so sedaj že velikonočni pirhi ohlajena, jih z mehko krpo prepojeno z maslom ali mastjo rahlo premažemo, da dobijo lesketajočo barvo od čebulnih olupkov in črnega čaja.

Barvana jajca so simbol krščanskega praznika velike noči, pri njihovem barvanju pa lahko uporabimo vso svojo iznajdljivost in kreativnost. Lučka Glaser

Pa še nekaj dodatnih nasvetov:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor