Barvanje pobeljenih jajc
Print Friendly, PDF & Email

Tradicija barvanja in podarjanja velikonočnih jajc izhaja že iz časov Egipčanov, Perzijcev, Galcev, Grkov in Rimljanov, ki so jajcu in pomladi dali simbol plodnosti in življenja.

Barvanje kuhanih pobeljenih jajc, ki smo jih sami pobelili, je postopek, ki zahteva veliko nežnosti in pazljivosti, saj je jajčna lupina zelo krhka in moramo z njimi zelo nežno ravnati, pri tem pa uporabljati samo jedilne barve, ki zdravju niso škodljive. Jajca, ki smo jih sami pobelili, se težje enakomerno obarvajo, jih pa lahko pobarvamo v marmorne barve, ki se prelivajo in tako si pripravimo čudovite pirhe.

Pripomočki za barvanje pobeljenih jajc:

  • plastenka z razpršilom
  • papirnati prtički
  • krožnik
  • blazinica vate

Sestavine za barvanje pobeljenih jajc:

Za približno pet do šest kuhanih belih jajc:

  • kuhana bela jajca, ki so lahko ohlajena
  • 2 g jedilne barve v prahu za pirhe po izbiri
  • voda v plastenki z razpršilom po potrebi
  • jedilno olje, mast ali maslo po potrebi

Postopek za barvanje pobeljenih jajc:

Najprej si pripravimo jajca, ki smo jih pobelili s pomočjo vode, kisa in soli po postopku za beljenje jajc. V razpršilo natočimo vodo, izberemo barvo v prahu in razgrnemo dve plasti papirnatih prtičkov.

Razgrnjeni papirnati prtiček poškropimo z vodo in ga potresemo z barvo za pirhe v prahu, ki smo jo izbrali. Suho kuhano jajce zavijemo v papirnati prtiček, napojen z vodo in barvo in tako zavitega pustimo najmanj eno uro, da se barva na jajčni lupini utrdi.

Barve izbiramo po želji in jih med seboj lahko tudi mešamo in tako dobimo čudovite marmorne barve. Izbira in mešanje barv je naša prosta izbira, saj si tako pripravimo pirhe v naših priljubljenih barvah. Po približno eni uri jajca odvijemo in jih položimo na čisti papirnati prtiček.

Tako obarvane pirhe premažemo z jedilnim oljem, mastjo ali maslom, da dobijo lesk in barvo, ki pirhe naredi še lepše in zanimive.

Pirhi, ki jih v nekaterih delih Slovenije imenujejo tudi pisanke, tako dobijo svoje pravo ime.

Pirhi so vedno dokaz naše iznajdljivosti in umetniške žilice. Lučka Glaser

Pa še nasvet za barvanje pirhov malo drugače:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor