Potica iz suhih sliv
Potica iz suhih sliv, nekateri jo imenujejo tudi slivova potica, je sadna potica, ki je sladka, rahlo kisla, z aromo po slivah in je slovenska vrsta potice, ki jo lahko ponudimo za zaključek kosila ali pa ob njej ponudimo različne tople in hladne napitke. Meni najbolj prija kar kava.
Slive dobro vplivajo na čiščenje črevesja in pomagajo proti zaprtju, krepijo srce in imunski sistem, večajo odpornost proti stresu, pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, proti živčnem nemiru in težavami s koncentracijo in še bi lahko naštevali. 100 gramov suhih sliv vsebuje 240 kalorij, vitamine: A, C, D, B6, B 12 in minerale – kalcij, železo in magnezij.
Pripomočki za peko slivove potice:
- sekljalnik ali mesoreznica za suhe slive
- mešalnik za mešanje testa, lahko testo zamesimo tudi ročno
- okrogel model za potico premera 30 cm, lahko pa uporabite tudi pekač
Sestavine za peko slivove potice
Za testo:
- 650 g pšenične moke tip 500
- 10 g morske soli
- 7 g suhega kvasa ali 42 g svežega kvasa
- 80 g masla
- 50 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 200 g kisle smetane
- 300 ml mleka
- 2 žlice ruma
- nastrgana limonina lupinica ene bio limone
- 30 g masla za premaz modela ali pekača
Za nadev iz suhih sliv:
- 600 g domačih suhih sliv brez pečk ali pa 800 g kupljenih suhih sliv brez pečk
- 200 ml mlačne vode za namakanje domačih suhih sliv
- 1 žlica ruma
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička mletih klinčkov
- 200 g slivove marmelade
- sneg iz 2 beljakov
Za premaz:
- 1 stepeno jajce
Za posip:
- 30 g mletega sladkorja
Iz zgornjih sestavin boste dobili 2,5 kg potice.
Priprava potice iz suhih sliv:
Najprej na kuhinjski pult zložimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo potice, da se ogrejejo na kuhinjsko (sobno) temperaturo, da bo testo hitreje in lepše vzhajalo.
Domače suhe slive pregledamo in jim odstranimo koščice, če jih imajo in morebitne peclje, očiščene slive naložimo v posodo ter zalijemo z mlačno vodo, da se namakajo vsaj 1 – 2 ure in se zmehčajo.
Domače suhe slive so bolj trde, ker smo jim s sušenjem odvzeli tekočino: Če jih sušimo doma, jim je najbolje odstraniti koščice in peclje že na samem začetku; podroben postopek sušenja suhih sliv.
Kupljenih suhih sliv ni potrebno namakati, ker so sušene po drugačnem postopku in imajo dovolj tekočine, odstranimo jim zgolj koščice, če jih slučajno imajo.
V skledo, v kateri bomo zamesili kvašeno testo, presejemo vso moko, od presajene moke je 80g shranimo v skodelico, ker jo bomo potrebovali za gnetenje in valjanje testa.
V moki naredimo na sredini vdolbino in vanjo dodamo vse sestavine za testo in dobro zamesimo testo, s prtom pokrijemo posodo s testom in pustimo vzhajati okoli 1 ure, da naraste na dvojno količino, nato testo iz posode preložimo na pomokan prt.
Med tem časom, ko testo vzhaja, si pripravimo nadev za potico iz suhih sliv. Če imamo domače namočene suhe slive, jih damo na cedilo, pod katero smo postavili posodo, da vodo, ki je niso popile, shranimo, ker je okusna in polna hranljivih snovi in jo lahko popijemo. Suhe slive zmeljemo ali sesekljamo, lahko pa jih tudi z nožem nasekljamo, nato jim dodamo vse začimbe, marmelado in beljaka, stepena v trd sneg. Vse sestavine rahlo umešamo, da se sestavine dobro porazdelijo v mazljiv nadev.
Vzhajano testo preložimo na prt, ki smo ga potresli z moko in razvaljamo na 5 do 7 mm debelo, najbolj moramo biti pozorni, da razvaljamo na tanko tudi robove.
Razvaljano testo najprej enakomerno, vse do robov testa, namažemo s pripravljenim slivovim nadevom in pričnemo zavijati.Model za potico namažemo z maslom in vanj preložimo zavitek za potico iz suhih sliv in konce damo skupaj, da se stikajo, tako pripravljeno pokrijemo s prtom in jo pustimo vzhajati okoli 1 ure.
V tem času, ko testo vzhaja v skodelici stepemo jajce za premaz potice iz suhih sliv. Vzhajano potico iz suhih sliv premažemo z stepenim jajcem in preluknjamo s špilo ali pletilko.
Potico s pekačem položimo v navadno ogreto pečico na 180 °C in jo pečemo 50 minut, če opazimo, da se hoče vrhnja skorjica preveč zapeči, jo pokrijemo s peki papirjem in s tem ublažimo neposredno temperaturo na vrhnjem delu. Pečice se med seboj razlikujejo tako, da občasno opazujemo, kako se potica peče.
Pečeno potico iz suhih sliv še vročo damo iz modela na rešetko, da se počasi ohladi, ohlajeno postavimo na večji krožnik ali pladenj in jo posujemo z mletim sladkorjem. Če smo spekli preveč potice, jo lahko tudi narežemo in shranimo v posodice, pvc vrečke, ki dobro tesnijo in na hitro zamrznemo za poznejšo uporabo.
Potica vedno polepša dan, pa naj bo praznik, nedelja ali navaden dan. Lučka
Poglejte, pripravila sem vam povezave, kar do 8 odličnih in zanimivih potic:
- Potratna potica.
- Nočna lešnikova potica.
- Nočna orehova potica.
- Hitro pripravljena orehova potica.
- Sadna potica z nadevom iz hrušk.
- Ocvirkova potica.
- Drobnjakova potica.
- Pehtranova potica.
In poglejte še boljši praznični kruh: