Potica iz suhih sliv
Print Friendly, PDF & Email

Potica iz suhih sliv, nekateri jo imenujejo tudi slivova potica, je sadna potica, ki je sladka, rahlo kisla, z aromo po slivah in je slovenska vrsta potice, ki jo lahko ponudimo za zaključek kosila ali pa ob njej ponudimo različne tople in hladne napitke. Meni najbolj prija kar kava.

Slive dobro vplivajo na čiščenje črevesja in pomagajo proti zaprtju, krepijo srce in imunski sistem, večajo odpornost proti stresu, pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, proti živčnem nemiru in težavami s koncentracijo in še bi lahko naštevali. 100 gramov suhih sliv vsebuje 240 kalorij, vitamine: A, C, D, B6, B 12 in minerale – kalcij, železo in magnezij.

Potica iz suhih sliv

Pripomočki za peko slivove potice:

  • sekljalnik ali mesoreznica za suhe slive
  • mešalnik za mešanje testa, lahko testo zamesimo tudi ročno
  • okrogel model za potico premera 30 cm, lahko pa uporabite tudi pekač

Sestavine za peko slivove potice

Za testo:

  • 650 g pšenične moke tip 500
  • 10 g morske soli
  • 7 g suhega kvasa ali 42 g svežega kvasa
  • 80 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 200 g kisle smetane
  • 300 ml mleka
  • 2 žlice ruma
  • nastrgana limonina lupinica ene bio limone
  • 30 g masla za premaz modela ali pekača

Za nadev iz suhih sliv:

  • 600 g domačih suhih sliv brez pečk ali pa 800 g kupljenih suhih sliv brez pečk
  • 200 ml mlačne vode za namakanje domačih suhih sliv
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • 200 g slivove marmelade
  • sneg iz 2 beljakov

Za premaz:

  • 1 stepeno jajce

Za posip:

  • 30 g mletega sladkorja

Iz zgornjih sestavin boste dobili 2,5 kg potice.

Priprava potice iz suhih sliv:

Najprej na kuhinjski pult zložimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo potice, da se ogrejejo na kuhinjsko (sobno) temperaturo, da bo testo hitreje in lepše vzhajalo.

Domače suhe slive pregledamo in jim odstranimo koščice, če jih imajo in morebitne peclje, očiščene slive naložimo v posodo ter zalijemo z mlačno vodo, da se namakajo vsaj 1 – 2 ure in se zmehčajo.
Domače suhe slive so bolj trde, ker smo jim s sušenjem odvzeli tekočino: Če jih sušimo doma, jim je najbolje odstraniti koščice in peclje že na samem začetku; podroben postopek sušenja suhih sliv.

Kupljenih suhih sliv ni potrebno namakati, ker so sušene po drugačnem postopku in imajo dovolj tekočine, odstranimo jim zgolj koščice, če jih slučajno imajo.

Potica iz suhih sliv

V skledo, v kateri bomo zamesili kvašeno testo, presejemo vso moko, od presajene moke je 80g  shranimo v skodelico, ker jo bomo potrebovali za gnetenje in valjanje testa.

V moki naredimo na sredini vdolbino in vanjo dodamo vse sestavine za testo in dobro zamesimo testo, s prtom pokrijemo posodo s testom in pustimo vzhajati okoli 1 ure, da naraste na dvojno količino, nato testo iz posode preložimo na pomokan prt.Potica iz suhih sliv

Med tem časom, ko testo vzhaja, si pripravimo nadev za potico iz suhih sliv. Če imamo domače namočene suhe slive, jih damo na cedilo, pod katero smo postavili posodo, da vodo, ki je niso popile, shranimo, ker je okusna in polna hranljivih snovi in jo lahko popijemo. Suhe slive zmeljemo ali sesekljamo, lahko pa jih tudi z nožem nasekljamo, nato jim dodamo vse začimbe, marmelado in beljaka, stepena v trd sneg. Vse sestavine rahlo umešamo, da se sestavine dobro porazdelijo v mazljiv nadev.Potica iz suhih sliv

Vzhajano testo preložimo na prt, ki smo ga potresli z moko in razvaljamo na 5 do 7 mm debelo, najbolj moramo biti pozorni, da razvaljamo na tanko tudi robove.

Razvaljano testo najprej enakomerno, vse do robov testa, namažemo s pripravljenim slivovim nadevom in pričnemo zavijati.Potica iz suhih slivModel za potico namažemo z maslom in vanj preložimo zavitek za potico iz suhih sliv in konce damo skupaj, da se stikajo, tako pripravljeno pokrijemo s prtom in jo pustimo vzhajati okoli 1 ure.

V tem času, ko testo vzhaja  v skodelici stepemo jajce za premaz potice iz suhih sliv. Vzhajano potico iz suhih sliv premažemo z stepenim jajcem in preluknjamo s špilo ali pletilko.Potica iz suhih sliv

Potico s pekačem položimo v navadno ogreto pečico na 180 °C in jo pečemo 50 minut, če opazimo, da se hoče vrhnja skorjica preveč zapeči, jo pokrijemo s peki papirjem in s tem ublažimo neposredno temperaturo na vrhnjem delu. Pečice se med seboj razlikujejo tako, da občasno opazujemo, kako se potica peče.

Potica iz suhih sliv

Pečeno potico iz suhih sliv še vročo damo iz modela na rešetko, da se počasi ohladi, ohlajeno postavimo na večji krožnik ali pladenj in jo posujemo z mletim sladkorjem. Če smo spekli preveč potice, jo lahko tudi narežemo in shranimo v posodice, pvc vrečke, ki dobro tesnijo in na hitro zamrznemo za poznejšo uporabo.

Potica iz suhih sliv

Potica vedno polepša dan, pa naj bo praznik, nedelja ali navaden dan. Lučka

Poglejte, pripravila sem vam povezave, kar do 8 odličnih in zanimivih potic:

In poglejte še boljši praznični kruh:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor