Nočna lešnikova potica
Print Friendly, PDF & Email

Nočna lešnikova potica z okusom po lešnikih in z ostalimi dodatki je vrhunskega okusa, zaradi sestavin, ki jih vsebuje testo in postopka priprave, je testo mehko s krhko skorjico in okusnim rahlim lešnikovim nadevom.

Testo za nočno potico zamesimo s hladnimi sestavinami in tudi nadev pripravimo z ohlajenimi sestavinami, da so, ko potico nadevamo, vse sestavine hladne, hitro zavijemo in položimo v namazan pekač in shranimo v hladilniku, da počasi vzhaja.

Če želimo naslednji dan sveže pečeno lešnikovo potico, je najboljše, da pripravimo nočno potico, ki jo zvečer na hitro pripravimo, naslednji dan, pa bomo potico položimo v pečico, da se bo spekla, ko bomo morda kuhali kosilo.

Nočna lešnikova potica

Pripomočki za pripravo nočne lešnikove potice

  • sekljalnik ali mesoreznica za lešnike
  • mešalnik za mešanje testa, lahko testo zamesimo tudi ročno
  • pečica
  • model za potico premera 30 cm, lahko pa uporabite tudi pekač

Sestavine za pripravo nočne lešnikove potice

Sestavine za testo:

  • 700 g pšenične moke tip 500
  • 15 g morske soli
  • 7 g suhega kvasa
  • 80 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 2 jajca
  • 300 ml mleka
  • 3 žlice ruma
  • nastrgana limonina lupinica ene bio limone
  • 150 g kisle smetane
  • 40 g masla za premaz modela ali pekača

Sestavine za nadev:

  • 400 g mletih lešnikov
  • 80 g masla
  • 3 rumenjake
  • 200 g sladkorja
  • nastrgana limonina lupinica ene limone
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička mletih nageljnovih žbic
  • 1 vrečka vanilin sladkor
  •  200 g kisle smetane
  • iz 3  jajčnih beljakov sneg

Za premaz:

  • 1 jajce

Za posip:

  • 30 g mletega sladkorja

Iz zgornjih sestavin boste dobili 2,5 kg potice.

Priprava nočne lešnikove potice

Če želimo, da bo priprava nadeva in testa potekala hitreje in brez zapletov, si najprej pripravimo vse sestavine in tako bomo preverili ali imamo tudi vse sestavine.

Maslo se najlepše umeša v nadev in tudi v testo, če je ogreto na sobno temperaturo. Preberemo lešnike, da so čisti, brez lupinic, najprej jih damo v ponev in pražimo na srednji temperaturi, med stalnim mešanjem od 8 do 10 minut, da lepo zadišijo in se okus lešnikov prebudi in postanejo lešniki polnega okusa.

Ohlajene, prepražene lešnike sesekljamo ali pa zmeljemo, nato jih damo v skledo, kjer bomo pripravljali nadev in jim dodamo vse ostale sestavine za nadev, razen jajčnih beljakov in jih dobro premešamo med seboj.Nočna lešnikova poticaIz beljakov stepemo trd sneg, ki počasi in nežno vmešamo v lešnikov nadev, da bo le-ta rahel in zračen.Nočna lešnikova poticaV posodo, v kateri bomo zamesili testo, najprej presejemo moko, pri tem pa v manjšo posodico shranimo približno 50 g moke, ki jo bomo uporabili kasneje za gnetenje in valjanje testa.
Moki v večji skledi dodamo sol in jo dobro premešamo, da se sol porazdeli med moko. Na sredini moke naredimo vdolbino v katero dodamo ostale sestavine za testo in jih dobro umešamo v testo, testo gnetemo vsaj 5 minut, da se sestavine dobro porazdelijo. Brez da bi testo vzhajali, na delovni površini razgrnemo prt in ga potrosimo z moko, nato testo preložimo na prt, potrosimo ga z moko in razvaljamo na tanko 5 do 8 mm, tudi robove testa moramo razvaljati na tanko.Nočna lešnikova poticaNa razvaljano testo enakomerno razdelimo lešnikov nadev in ga enakomerno namažemo po vsej površini, nato testo pričnemo zvijati s prsti, ko tako zavijemo dva obrata si lahko za naprej pomagamo, da dvigujemo prt v smeri zavijanja in testo se bo samo zavijalo.Nočna lešnikova poticaModel za potico ali navaden pekač dobro premežamo z maslom in vanjo položimo zavito testo za lešnikovo potico, pokrijemo s prtom in damo v hladilnik na temperaturo od 5 do 7 °C, kjer nočno potico pustimo vzhajati 8, lahko tudi do 14 ur, največkrat se pusti potico vzhajati v hladilniku preko noči.Nočna lešnikova poticaKo se odločimo, vzamemo lešnikovo potico iz hladilnika in jo večkrat z iglo ali slamico prebodemo, ter premažemo s stepenim jajcem, pustimo jo na sobni temperaturi približno eno uro, nato damo potico v navadno ogreto pečico na 180 °C in jo pečemo 50 minut, če opazimo, da se hoče vrhnja skorjica preveč zapeči, jo pokrijemo s pekačem iz pečice tako, da ga nastavimo v vodilo tik nad potico in s tem ublažimo neposredno temperaturo na vrhnjem delu. Pečice se med seboj razlikujejo tako, da opazujemo, kako se potica peče.Nočna lešnikova poticaPečeno lešnikovo potico damo iz modela na rešetko, da se počasi ohladi, ohlajeno postavimo na večji krožnik ali pladenj in jo posujemo z mletim sladkorjem. Če smo spekli preveč potice, jo lahko tudi narežemo, shranimo v posodice, ki dobro tesnijo in na hitro zamrznemo za poznejšo uporabo.

Potico, ki jo bomo imeli za ob kavici več dni zaporedoma, je najbolje pokriti s prtom in shraniti v hladnejšem delu stanovanja, hladilnik ni primeren za shranjevanje potice, ker jo preveč hitro izsuši.

Nočna lešnikova potica

Potica, je vedno dobrodošla ob kavici ali domačem čaju, praznik si lahko naredimo vsak dan. Lučka Glaser

Poglejte in preberite recepte še ostalih mojih  najboljših potic:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor